El Ple Municipal aprova congelar l'IBI i bonificar l'IAE sense unanimitat

El dimarts 21 de desembre s'ha celebrat l'últim Ple del 2021

El Ple Municipal ha aprovat definitivament les modificacions de les ordenances fiscals que afecten taxes com l'IBI, l'IAE o qüestions d'urbanisme. L'aprovació va comptar amb disparitat d'opinions, però els vots a favor del PSC i En Comú Podem (ECP), i les abstencions de Ciutadans, Junts i PP van facilitar la llum verda final. 

El ple es va fer de forma telemàtica el dimarts 21 de desembre i ha estat l'últim plenari del 2021. La sessió també vsa votar mocions sobre els conflictes a la UAB i la convivència intercultural.

Modificació d'ordenances fiscals

El Ple del mes de desembre ha aprovat de forma definitiva un seguit de modificacions d'ordenances fiscals i preus públics. D'aquesta forma, i com a punts més destacats de l'aprovació, l'IBI (Impost sobre Béns Immobles) quedaria congelat i l'IAE (Impost sobre Activitats Econòmiques) inclourà bonificacions relacionades amb la sostenibilitat energètica "per afavorir l'arribada de noves empreses", segons va defensar el govern local.

En el punt es van desestimar totes les al·legacions fetes per Ciutadans i Guanyem Cerdanyola, excepte la proposta de Ciutadans que demana que la informació sobre les ordenances fiscals i els preus públics es publiquin al web municipal en català i castellà "per respectar les opcions lingüístiques de tots els veïns". Tot i l'acceptació parcial de la seva proposta, Sonia Rodríguez (Ciutadans), va lamentar que no hagin tingut en compte la resta d'al·legacions: "Fem una abstenció crítica". 

ERC i Guanyem Cerdanyola va ser els únics partits a votar en contra de la proposta del govern. Les seves crítiques van anar dirigides a les mateixes qüestions . Per una banda, han assenyalat que no són ordenances fiscals d'esquerres. "És una política descaradament regressiva", va dir Ivan González, regidor de Guanyem. En la mateixa línia, la regidora d'ERC, Helena Solà, va criticar durant la decisió de bonificar l'IAE per a noves empreses: "És un model d'ordenances que segueix pressionant famílies i no les empreses". Responent a les crítiques, l'alcalde Carlos Cordón va defensar que no s'ha apujat cap impost directe a les famílies, assenyalany l'IBI i la taxa de recollida de residus. 

Per una altra banda, va ser objecte de debat que el govern accepti l'al·legació de Ciutadans per publicar també en castellà el document de les ordenances fiscals. "Es fan passes enrere en l'ús del català", va dir Solà (ERC). A aquesta crítica s'hi va sumar Junts per Cerdanyola. El seu regidor, Joan Sánchez, va considerar que el govern "ha trencat el consens de què la llengua de l'Ajuntament és el català".

En resposta, el regidor de Serveis Jurídics, Javier Sánchez, va destacar que la bonificació de l'IAE no redueix la recaptació de les empreses que ja són a la ciutat, sinó que afectarà les noves empreses amb l'objectiu d'ampliar el padró de l'IAE. Sobre la qüestió del català, Sánchez va explicar que el web de l'Ajuntament ja estava traduïda al castellà en el mandat anterior, afegint: "El català és una llengua que ens estimem tots. La llengua d’ús comú de l’Ajuntament és el català, i si algú no ho entèn se li tradueix". 

 

Dissolució del Consorci de la B-30

En aquest Ple també es va aprovar per unanimitat una qüestió que ja ha aparegut anteriorment al plenari i que ara s'aprova de forma definitiva: "Ratificar l'acord per a la dissolució i liquidació del Consorci per a la promoció i el desenvolupament de l'Eix B30 de Sant Cugat-Rubí-Cerdanyola adoptat pel seu Consell Plenari en data 11 d'octubre de 2021".

Per una altra banda, el plenari va ratificar la resolució d'alcaldia perquè l'Ajuntament es personi com a part codemandada en dos recursos contenciosos administratius contra l'acord del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat per l'aprovació del Pla especial de protecció del medi natural i paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola. Un d'ells està interposat per Inversions Ceràmiques SL i l'altre per Àrids Catalunya SL. Tots els partits van votar a favor excepte ERC, que s'hi va abstenir. 

Suport al rector de la UAB

En l'apartat de les mocions dels partits polítics, es va aprovar per unanimitat -consensuada en la Junta de Portaveus prèvia al Ple-, el punt per condemnar "l'atac violent que va patir el 8 de desembre de 2021, el rector de la UAB, Sr. Lafuente, al seu domicili particular del nostre municipi". Es refereixen a les pintades aparegudes a la façana de la casa del rector en les quals l'acusen de "feixista" i "traïdor".

 

Més info: Un grup independentista pinta les paraules "feixista" i "traïdor" a casa del rector de la UAB

En canvi, el Ple va rebutjar la moció plantejada per Ciutadans i PP per mostrar solidaritat amb els membres de S'ha Acabat i condemnar els fets ocorreguts a la UAB el 25 de novembre durant l'acte que l'organització organitzava a la Plaça Cívica del campus. A més, demanen que la universitat la Fiscalia investiguin els fets. Ciutadans i PP van votar a favor, ERC, Guanyem, ECP i Junts van votar en contra, mentre el PSC s'hi va abstenir. 

Més info: Càrregues policials a la UAB contra manifestants que protestaven davant l'acte de 'S'ha acabat!'

En un altre àmbit, es va aprovar la moció presentada per ERC per demanar al govern local la creació d'una Taula de Convivència, Participació i Solidaritat Intercultural com un òrgan de participació ciutadana en la governança pública de la ciutat. "Ens sembla prioritari augmentar la participació de les persones d'orígens diversos perquè és un mitjà essencial per garantir la convivència, la cohesió i la pau, per garantir el dret d'accés als serveis públics i la integració plena de les persones que arriben a la Cerdanyola del Vallès en la cerca d'aquesta vida millor de la que parlàvem", diu ERC defensant la necessitat de la Taula de Convivència. Tots els partits van votar a favor excepte el PSC, que s'hi va abstenir. 

Per últim, també es va rebutjar la proposta de Ciutadans i PP per condemnar els que defineixen com a "episodis d'assenyalament, odi, assetjament i amenaces que en l'àmbit personal i mediàtic està sofrint la família del nen de Canet, inclòs el menor de cinc anys". El cas fa referència a la petició d'una família de Canet de Mar perquè s'apliqui la normativa de fer el 25% de les classes a l'escola en castellà. Va quedar rebutjada amb els vots en contra d'ERC, Guanyem, ECP i Junts; l'abstenció del PSC i els vots a favor de Cs i PP. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.