Polítiques de km 0, conciliació familiar i connexió territorial: les claus del nou partit Impuls

El partit liderat per Elisenda de Clascà es presenta als comicis cerdanyolencs del 28 de maig

Impuls és un nou partit polític liderat per dones que es presenta a les pròximes eleccions de Cerdanyola i Sant Cugat amb un full de ruta marcat: agilitzar l'administració, fer polítiques de conciliació familiar i millorar la connectivitat i la urbanització de la ciutat. L'advocada Elisenda de Clascà, alcaldable del partit a Cerdanyola, va explicar el divendres 3 de març durant la presentació del seu programa que el seu "impuls" és "la veu dels ciutadans", tot aclarint que no prové del món de la política.


El seu programa electoral es pot consultar al web d'Impuls, també de manera interactiva mitjançant un videojoc inspirat en el Pac-Man dels anys 70. Es tracta d'una manera innovadora de consultar el programa, encarada al jovent i realitzada per dos estudiants. 

Ideologia del "punt mig"

Les sigles d'Impuls responen a Iniciativa, Municipal, Persones unides, Lliurement i Solidària. Aquests són els pilars del partit, que aposta per polítiques de proximitat, la coexistència i una administració eficaç que doni solucions immediates als "casos d'urgència". Pel que fa a la ideologia, no es defineixen ni de centres, ni de dretes, ni d'esquerres: "Creiem en l'equilibri, en el dinamisme i en què cada municipi té el seu punt mig", segons Clascà.

Salut eficaç i envelliment actiu 

Clascà va assegurar que l'àmbit de la salut és "especialment important" a Cerdanyola, i va fer referència a l'Hospital Ernest Lluch com la "gran assignatura pendent" per les instal·lacions de salut mental que manquen al territori. A més, va incidir en la necessitat de "programes de detecció precoç de malalties", tot proposant la creació d'un blog divulgatiu on es posi a les famílies alerta sobre l'estat dels pacients. 

Un altre punt destacable d'Impuls és el foment de la natalitat i "l'envelliment actiu i proper a la ciutat" de les persones grans de Cerdanyola. Segons Clascà, cal "un teixit que protegeixi la gent gran" per a fer-los "partícips" de les tradicions actuals tot interactuant amb el jovent. Per a impulsar aquesta idea, el partit promet una bonificació del 20% de l'IBI de les persones majors de 80 anys. 

Creació de ludoteques i ajuts a les famílies

Un punt clau en el programa electoral d'Impuls és la creació d'espais de criança municipals com ludoteques: “Les famílies demanen a crits conciliar la vida laboral”, va assegurar l'alcaldable. Proposen també facilitar una bonificació del 50% de l'IBI a les famílies amb infants de 0-3 anys, i del 100% en transport i aparcament. Pel que fa al jovent, Impuls creu que s'ha d'incentivar amb beques l'accés a l'esport, la cultura i les aficions per assegurar un bon "desenvolupament" en aquesta etapa. En l'educació, el partit vol garantir beques d'esmorzar i berenar amb menjar saludable, a més de la gratuïtat del material escolar a les famílies que ho necessitin. 

Bus nocturn entre Cerdanyola i Sant Cugat

En termes de seguretat, l'ideal per a Impuls és "l'equilibri entre seguretat i llibertat amb el menor cost possible". Amb aquest repte present, el partit vol incidir en la millora dels protocols i les instal·lacions de la Policia Local, a més de vetllar per una "actuació preventiva de la delinqüència" i instal·lar "càmeres de trànsit" per controlar la ciutat. Clascà també va apuntar una mesura ambiciosa però que el seu partit "estudiarà": la creació d'un bus d'oci nocturn que doni servei durant la nit entre Cerdanyola, la UAB i Sant Cugat per "evitar que els joves agafin el cotxe". 

L'advocada va assegurar durant la presentació del programa electoral que el tema de l'ocupació d'habitatges és una inquietud pel seu partit. Pel que fa a l'ocupació de famílies necessitades, Impuls vol donar una "ajuda real i ràpida", però alhora "controlar l'ocupació il·legal": "No totes les ocupacions són legítimes, i menys les que provoquen delinqüència”, va sentenciar Clascà. Sobre polítiques d'habitatge, Impuls es decanta per incentivar el lloguer i crear un centre municipal d'ajuda a l'habitatge. 

Revitalitzar l'Avinguda Catalunya i els mercats

Impuls també vol incentivar el petit comerç i donar vida als carrers comercials: "Compte amb l'Avinguda de Catalunya, se'ns està morint!", va alertar l'alcaldable, que proposa fomentar l'aparcament perquè gent de fora del municipi pugui venir, a més dels protocols de neteja. En concret, per a dignificar aquesta avinguda, Impuls proposa estudiar la seva peatonalització i redirigir els vehicles per la llera del Riu Sec

En aquest punt, Clascà va ser punyent amb el govern, recriminant que "no està fent res de nou" i es conforma amb "el mínim". A més, Clascà va incidir en la necessitat de "redinamitzar els mercats" i encarar-los com espais de trobada. 

Més connexió amb Sant Cugat i soterrament de Renfe

La connectivitat és un punt clau del full de ruta d'Impuls. Entre les seves propostes, destaca el "desbloqueig" del projecte del Tramvallès, un tramvia que connectaria Cerdanyola, la UAB, Renfe, Ferrocarrils Catalans i Sant Cugat. L'alcaldable també va incidir en la millora de les línies de bus municipals, per evitar embotellaments de vehicles. Impuls també proposa crear un centre d'estudis universitaris al casc urbà de Cerdanyola per fomentar que el jovent de Cerdanyola estudiï a la Universitat Autònoma de Barcelona

A més del programa electoral genèric, Impuls posa el focus en cada barri de Cerdanyola elaborant un programa que doni solucions específiques. Per exemple, volen incidir en una millor il·luminació de la plaça del Mercat de Fontetes o soterrar Renfe per a "evitar disturbis de trànsit", entre altres propostes que en aquests dies es podran consultar a la seva pàgina web

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.