El primer Ple ordinari del mandat aprova totes les propostes del PSC de la majoria absoluta

El Ple Municipal del mes de juliol ha tingut lloc el dijous 20

El govern del PSC ha pogut aprovat totes les seves propostes en el primer Ple Ordinari del mandat 2023-2027. Així, s'han aprovat qüestions com el servei de la zona taronja d'aparcament, tràmits per a la municipalització de les Escoles Bressol Municipals o prorrogar el contracte de gestió dels semàfors. El Ple Municipal del mes de juliol s'ha celebrat el dijous 20 de juliol a la sala de plens del consistori. 

Temes econòmics

Aquesta sessió del Ple ha tingut un total de 59 punts. 23 dels punts són Reconeixement Extrajudicials d'Obligacions (REO), és a dir, factures de l'Ajuntament pendents de pagament que han de ser aprovades pel plenari. El ple les ha aprovat totes amb l'únic vot a favor del grup socialista. També s'han aprovat cinc modificacions de pressupost per un valor total de 8.954.048,56 euros.

894.795,13 euros es destinaran a despeses generals de diversos serveis municipals; 2.181.462,36 euros per pagar contractes de diferents serveis municipals; 3.486.000 euros per al finançament d'inversions com la fase 2 de la reurbanització de Les Fontetes, les obres als habitatges municipals de l'avinguda Sant Iscle, la rehabilitació de Ca n'Altimira, la reparació del moll del Riu Sec al carrer Santa Anna, la urbanització dels espais de Can Xarau i La Clota i l'adequació de la Torre Llopis; 1.085.000 euros per transferències de diferents serveis (Promoció Econòmica, Cultura, Promoció de la Salut); i 1.306.791,07 euros per finançar despesa corrent de l'Ajuntament. 

Zona taronja

En el primer Ple Ordinari del mandat 2023-2027, celebrat el 20 de juliol, s'ha aprovat definitivament el servei i el reglament de la zona taronja d'aparcament. El tràmit s'ha fet amb el vot a favor del PSC i el vot en contra de la resta de partits.

Més info: Vistiplau definitiu al reglament de la zona taronja, que presenta canvis

El regidor de Serveis Econòmics, Javier Sánchez, ha defensat el model destacant que el seu objectiu és augmentar la rotació de l'aparcament i que els comerciants i el veïnat han transmès estar conformes amb el servei. Arran del procés d'al·legacions, el govern ha aplicat diversos canvis al servei: s'amplia a 120 minuts el temps màxim d'ús de les places; s'amplien nou places als carrer Sant Enric i Santa Maria responent a les peticions dels comerciants i de Junts per Cerdanyola; reduïm en un 50% les places de l'àrea d'aparcament de Can Xarau, passant de 81 a 40 places, i es posaran dos punts de càrrega de cotxes elèctrics.
 

Escoles Bressol

Per una altra banda, s'ha aprovat iniciar el tràmit perquè la Generalitat faci les gestions oportunes per tal que l'Ajuntament pugui gestionar les escoles bressol a través de l'empresa municipal Cerdanyola Promocions. Aquest canvi de gestió serà efectiu a partir del curs 2024-2025 El fet que no s'hagi aplicat per al curs 2023-2024 que comença al setembre ha estat la part més criticada per l'oposició. El punt s'ha aprovat amb els 14 vots a favor del PSC, les abstencions d'ERC, Guanyem, ECP i Vox, i el vot en contra del PP i Junts. 

La regidora d'Educació, Pilar Adell (PSC), ha explicat que l'Ajuntament té la possibilitat de crear una quarta Escola Bressol Municipal (EBM) arran del tancament d'una llar d'infants a la ciutat, i ha assenyalat aquest fet com un dels motius dels retard en el canvi de gestió.

Joan Sánchez, regidor de Junts, ha dubtat sobre els motius de l'endarreriment: "No trobem gaire sentit a endarrerir l'encàrrec per l'opció de tenir una quarta escola". Per la seva banda, el regidor d'En Comú Podem (ECP), Pedro Arco, ha criticat que la regidora Pilar Adell -qui en el passat mandat formava part del grup municipal d'ECP- "no hagi lluitat perquè la gestió directa no s'apliqui ja aquest curs".

Des de Guanyem, Cristina Gallardo, ha retret al govern l'endarreriment del canvi de gestió: "És un expedient que Compromís va deixar enllestit, i creiem que potser no s'ha fet perquè PSC no està totalment convençut amb aquest model". I des d'ERC, Íñigo Garcia de Enterria, també ha dubtat de com s'ha gestionat la qüestió, assenyalant que els costa entendre "que no hi hagi una altra solució jurídica per haver arribat a temps".

En referència a les EBM, també s'ha aprovat el canvi en l'ordenança dels preus públics per adaptar el document de les Escoles Bressol Municipals (EBM) a la gratuïtat dels infants I2.
 

Semàfors
 

Per una altra banda, ha tirat endavant  la pròrroga forçosa del contracte de gestió del servei públic de les instal·lacions de semàfors del municipi, el qual funciona a través d'una concessió. S'ha aprovat amb l'únic vot a favor del PSC. ERC, PP, Guanyem i ECP han votat en contra i Junts i Vox s'hi han abstingut. En aquest punt, el portaveu d'ERC, Íñigo Garcia de Enterria s'ha queixat del fet que es proposi aprovar la pròrroga amb expedients en contra, i Pedro Arco (ECP), ha criticat que s'hagi arribat fins a la necessitat de prorrogar el contracte quan l'actual es va iniciar l'any 2008. La regidora de Mobilitat, Conchi Martínez (PSC), ha anunciat que la licitació del pròxim contracta s'està redactant. 

Aquest servei gestiona el sistema semafòric del municipi a 52 cruïlles senyalitzades i al punt de gàlib del carrer Primavera (pas sota la via) així com les càmeres de control del trànsit ubicades a diversos punts del municipi. El 30 de juny de 2022 va finalitzar el contracte amb l'empresa ACISA, però el plenari va acceptar prorrogar-la un any més. Ara, es tornarà a votar una pròrroga d'un any més.

PEM Guiera i polígons

En la mateixa sessió s'ha donat el vistiplau a la personació de l'Ajuntament com a part demandada en dos recursos contenciosos administratius amb relació al valor de reversió de l'expedient de la gestió del PEM Guiera, aprovat pel plenari l'any 2021: Un per part de Caixabank i de l'Institut Català de Finances, i un altre de la Federació Catalana d'Handbol.

El polígon Xarau-Santa Anna també ha aparegut al Ple amb l'aprovació provisional de la modificació puntual del Pla General Metropolità de la zona. Aquesta modificació admet com a nous usos dels terrenys els àmbits comercial, esportiu i cultural, afegint-se a l'ús industrial que ja tenia aquesta zona. També s'adequa la normativa reduint l'alçada però augment la capacitat d'ocupació de la superfície. Aquest canvi afecta l'àrea entre el carrer del Remei, el carrer de Santa Anna, el carrer Circumval·lació Baixa i el carrer Ponent. PSC, Junts i Vox han votat a favor, mentre ERC, PP, Guanyem i ECP s'hi han abstingut.

El ple també ha aprovat autoritzar la cessió del contracte de gestió del servei públic de la zona esportiva municipal Bosc Tancat amb el vot a favor de PSC i Junts, els vots en contra d'ERC i PP, i l'abstenció de Guanyem, ECP i Vox.

Funcionaris i festius locals

La Relació de Llocs de Treball (RLT) regula les funcions i els sous dels treballadors públics. En aquest Ple, s'ha aprovat inicialment la modificació de la plantilla de personal. Respecte a anteriors modificacions de la RLT, el govern planteja la resolució de set recursos de reposició interposats per treballadors de l'Ajuntament contra aspectes de la Relació de Llocs de Treball.

També s'han aprovat els festius locals del 2024, els quals serien el 6 de maig (Festa Major del Roser de Maig) i l'11 de novembre.

Mocions

En l'apartat de les mocions, l'únic partit que n'ha presentat és Esquerra Republicana (ERC) i s'han rebutjat les seves dues propostes. La primera demanava al govern local que s'apliquin les mocions aprovades durant el mandat 2019-2023. La proposta s'ha rebutjat amb els vots en contra del PSC, els vots a favor d'ERC, Guanyem, ECPC i Junts, i l'abstenció de PP i Vox.

La segona, plantejava instar al govern de Cerdanyola a presentar un projecte de conversió de les escoles bressol municipals on sigui viable en refugis climàtics, així com una proposta d'intervencions en via pública al voltant de les escoles bressol, també les de titularitat privada, en el termini de 3 mesos. La moció s'ha rebutjat amb els vots en contra del PSC, els vots a favor d'ERC, Guanyem, ECPC i Junts, i l'abstenció de PP i Vox.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.