El PSC guanya unes eleccions europees a Cerdanyola marcades per l'alta abstenció

El PP ha estat segon a Cerdanyola i el partit més votat a tot l'Estat

El Partit Socialista de Catalunya (PSC) ha sigut el partit més votat a Cerdanyola en les eleccions europees del 2024. Els socialistes han rebut el vot de 7.682 cerdanyolencs en uns comicis que han estat marcats per l'alta abstenció. Un 48,6% de l'electorat cerdanyolenc ha exercit el seu dret a vot. A nivell estatal, ha estat el Partit Popular el partit més votat (22 eurodiputats), per sobre dels 20 que han tret els socialistes.

El PSC s'ha tornat a imposar una vegada més en unes eleccions a Cerdanyola. Els socialistes han rebut el vot de 7.682 cerdanyolencs, és a dir, un 36,30%. A més a més, han augmentat el seu suport respecte el 2019 en 7,09 punts. El portaveu del PSC de Cerdanyola, David González, ha fet una valoració "molt positiva" dels resultats en clau municipal, que "ha vingut a reafirmar la tendència de les darreres eleccions".

González, també s'ha mostrat satisfet pels resultats del seu partit a nivell estatal: "tot i no haver aconseguit la victòria, ens hem quedat molt a prop del primer lloc, fet que cap enquesta augurava". El PSC ha aconseguit 20 eurodiputats, mentre que el PP n'ha tret 22. Tot i això, el regidor cerdanyolenc, no ha volgut deixar passar el fet que "l'extrema dreta hagi crecut, tant a Europa com a casa nostra".

 

 

El PP és segon a Cerdanyola i guanya a la resta de l'Estat

El Partit Popular ha estat votat per 3.186 persones a Cerdanyola, quedant en segon lloc. Els populars han estat el partit que més han crescut respecte les eleccions del 2019. Fa cinc anys van obtenir un 5,60% dels vots, mentre que enguany han aconseguit el suport del 15,05%, el triple. 

El regidor dels populars, Álvaro Hernández, creu que són uns resultats "molt bons" pel seu partit, que continua amb la tendència a l'alça des de fa un any amb les eleccions municipals del 2023 i que es va reafirmar a les catalanes: "estem recollint els fruits de la feina que hem fet tot aquest temps", ha dit. "En un moment que presdominen els extrems, el PP és garantia d'estabilitat", ha afegit Hernández. 

 

 

L'independentisme continua perdent pistonada

El tercer i quart lloc ha estat pels partits independentistes. Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha obtingut 2.656 vots (12,55%), un 6,21% menys que fa cinc anys. Mentrestant, 2.358 persones han votat a Junts (11,14%), un 7,56% menys que al 2019.

El president del grup municipal d'ERC a Cerdanyola, Dani Jovell, ha explicat que "els resultats no han estat bons", però que "hem sabut afiançar el vot des de les passades eleccions al Parlament". Fa un mes els republicans van tenir un 13,05% del suport als comicis catalans a Cerdanyola. També s'ha mostrat decebut per la baixa participació, que "a més a més coincideix amb l'augment de l'extrema dreta", ha indicat.

Per la seva banda, el regidor i portaveu de Junts per Cerdanyola, Joan Sánchez, ha coincidit amb que els resultats "no han estat bons, tot i haver estat segona força a Catalunya". Junts ha aconseguit un sol diputat, mentre que el 2019, amb Carles Puigdemont com a cap de cartell, en va treure tres.
 

Podem baixa i VOX puja

Qui també han baixat el percentatge de vot ha estat Podem, que ha rebut el suport de 1.226 cerdanyolencs i ha disminuït un 5,33%, la meitat que fa cinc anys. Després de separar-se de la coalició amb Podem, Comuns-Sumar ha rebut un 5,30% dels vots. El portaveu dels comuns a Cerdanyola, Santi Cayuela, ha explicat que "no estem satisfets amb els resultats a la ciutat ni al conjunt de Catalunya", on han sigut la setena força.

Cayuela ha assegurat que "les divisions han tornat a castigar molt a les esquerres" i s'ha mostrat "molt preocupat" per l'increment de vots a l'extrema dreta i perquè "puguin formar govern juntament amb la dreta i tornin les retallades de drets i de serveis públics al conjunt de la Unió Europea".

VOX ha estat la sisena força amb un 4,01% més dels vots i el suport de 1.219 persones. El regidor i portaveu de VOX Cerdanyola, Óscar Conde, ha dit que des del partit estan "contents per la pujada de vots a Cerdanyola", un 4,01% respecte 2019, i al conjunt de Catalunya i de l'Estat, i ha afirmat que "això és fruit de la bona feina que estan fent els nostres diputats al Parlament i al Congrès". L'agrupació d'electors "Se acabó la fiesta", encapçalat per Alvise Pérez, ha estat votada per un 3,07% dels cerdanyolencs i tindrà tres diputats al Parlament Europeu. 

 

S'enfonsa la participació

La participació a les eleccions al Parlament Europeu del 2024 ha estat del 48,60% a Cerdanyola. És a dir, 21.241 persones han exercit el seu dret a vot, mentre que 22.459 s'han abstingut. 

El percentatge de vot respecte al 2019 ha baixat un 16,94% a la ciutat. Fa cinc anys els comicis europeus van coincidir amb les eleccions municipals i la participació va ser del 65,54%.

 

 

D'aquesta manera, és la tercera participació més baixa a Cerdanyola en unes eleccions europees. La més baixa va ser el 2004 amb un 38,6% de la participació.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.