Punt final al mandat 2019-2023 amb el comiat dels regidors

Aquest 14 de juny s'ha celebrat el ple extraordinari que tanca el mandat

El mandat 2019-2023, tancat. El ple extraordinari d'aquest dimecres 14 de juny ha suposat el punt final d'aquest mandat i el comiat de catorze regidors que no tornaran al plenari. Aquest dissabte 17 de juny tindrà lloc el ple d'investidura de l'alcalde i el nou govern en un mandat que tindrà el PSC amb majoria absoluta i sis partits a l'oposició.

Aquest ple extraordinari ha servit per aprovar l'acte del ple municipal del passat 30 de maig. Això s'ha fet en un minut i el gruix de la sessió s'ha destinat als comiats dels regidors que no continuaran en el seu càrrec el pròxim mandat: Carme ArchéGlòria Urbano i Marian Navarro (PSC); Helena SolàMontse Nieto i Carme Pina (ERC); Pau OrtolàGorka Samaniego i Korina Medina (Ciutadans); Adrià Guimerà i Anna Montfort (Guanyem); Cecilia ColladoIsaac Martínez i Paula Collado (En Comú Podem). 

Entre totes les intervencions, no han faltat els agraïments als companys de grup municipal i a les famílies, protagonistes dels comiats dels regidors. En general, també s'ha reconegut la tasca dels treballadors públics, de les entitats i de la premsa local. També va intervenir l'alcalde Carlos Cordón, qui va agrair la implicació dels regidors i el paper de les famílies: "Són essencials perquè estiguem on estem".

L'hora dels adéus

Aquest mandat, Glòria Urbano s'estrenava com a regidora al capdavant de la regidoria de Seguretat Ciutadana. Policia de professió, ha remarcat la seva vocació de "servidora pública" i ha assenyalat que "l'activitat política és necessària". Urbano ha repassat els aprenentatges assolits durant aquesta etapa al govern, i ha assegurat que és especialment important "escoltar i tenir empatia".

Glòria Urbano (PSC): "És important escoltar i tenir empatia"

Per la seva banda, la regidora de Moviments socials i Centres Cívics, Marian Navarro, ha dit que per a ella ha estat "un privilegi compartir sala de plens" amb la resta de regidors. També ha reconegut que la seva feina no ha estat fàcil i s'ha mostrat satisfeta de poder "intentar millorar el dia a dia de les persones que viuen a Cerdanyola". 

Marian Navarro (PSC): "He tingut la recompensa d'intentar millorar el dia a dia de les persones de Cerdanyola"

Un dels noms propis d'ERC en l'última dècada ha estat el d'Helena Solà. Després de 12 anys com a regidora, s'ha acomiadat del càrrec recordant el creixement del partit des que va presentar-se com a candidata l'any 2011. També ho va fer el 2015 i el 2019. "Ser regidor és una gran responsabilitat", ha assegurat, afegint una reivindicació feminista: "la política encara és masclista perquè és un reflex de la societat. Les regidores de l'oposició no tenim dret a baixa maternal, ni els fills tenen dret a lactància materna. Ho hem de canviar entre totes i tots". Solà també ha tret pit de la fiscalització del govern i les mocions que han tirat endavant des d'ERC, i s'ha emocionat en parlar dels sacrificis familiars que suposa una dedicació de 12 anys a la política local. Per al pròxim govern, Solà ha desitjat "sort i encerts" i ha dit que "no pot haver-hi projecte de ciutat sense projecte social".

Helena Solà (ERC): "La política segueix sent masclista perquè és un reflexe de la societat. Ho hem de canviar entre totes i tots"

També des dels seients d'ERC, Montse Nieto també ha reivindicat la seva vocació de "servidora pública" i l'orgull de "ser útil per al bé comú". Nieto ha fet referència a "la valentia de les dones" que fan el pas de ser regidores i "no deixen res enrere" combinant la vida personal, la professional, la social i el càrrec. La regidora republicana s'ha dirigit al govern del PSC per demanar que resolguin "l'assignatura pendent" amb l'estructura interna de l'Ajuntament: "Els partits canvien, però els empleats públics no, i cal prioritzar les seves condicions i el seu clima laboral".

Montse Nieto (ERC): "Els partits canvien, però els empleats públics no i cal prioritzar les seves condicions i seu clima laboral"

Carme Pina també s'ha acomiadat del grup municipal d'ERC i del plenari. La regidora ha fet referència a com la pandèmia ha marcat el mandat, i ha destacat la seva voluntat de treballar per al poble. "Crec que he estat una regidora propera i accessible des del municipalisme i el republicanisme", ha dit Pina, qui també s'ha mostrat "orgullosa d'haver defensat mocions que s'han aprovat per majoria absoluta". Entre elles, ha destacat mocions com la inclusió de dones al nomenclàtor dels carrers de la ciutat, la instal·lació de màquines d'higiene menstrual i mesures contra la bretxa salarial. 

Carme Pina (ERC): "Estic orgullosa d'haver defensat mocions que s'han aprovat per majoria absoluta"

Des del grup municipal de Ciutadans s'han acomiadat tots els seus regidors perquè el partit no tornarà al plenari. Korina Medina ha explicat que venint del sector sanitari dona molta importància a l'empatia, i s'ha mostrat crítica amb el funcionament de la política: "En la política veig que és difícil empatitzar perquè les ideologies pesen més. M'he emportat disgustos, però també grans amics". Medina també ha assegurat que l'oposició "tindrà una feina dura fiscalitzant el govern que vindrà".

Korina Medina (Ciutadans): "En la política veig que és difícil empatitzar perquè les ideologies pesen més"

Qui ha estat candidat de Ciutadans en aquestes eleccions, Pau Ortolà, ha assegurat que no s'imaginava arribant a regidor, portaveu i candidat quan es va afiliar al partit a Cerdanyola l'any 2013. Ortolà ha destacat com a valor del seu partit que han pogut "canviar la perspectiva de partits més o menys afins". El regidor també ha afirmat que s'emporta amics i amigues en partits distants al seu.

Pau Ortolà (Ciutadans): "Ciutadans ha pogut canviar la perspectives de partits més o menys afins"

En el seu torn, Gorka Samaniego (Ciutadans) ha estat clar valorant els resultats del seu partit: "S'ha fracassat". Samaniego ha apuntat a causes externes a la secció cerdanyolenca i ha fet autocrítica: "No hem estat capaços de fer pedagogia de la nostra forma de fer política". El regidor ha criticat la "professionalització de la política" i ha considerat que "en massa ocasions l'interès personal està per sobre del col·lectiu". Sobre ell i els seus companys de grup també ha estat clar: "La política no ens ha canviat".

Gorka Samaniego (Ciutadans): "La professionalització de la política és un problema. En massa ocasions l’interès personal està per sobre del col·lectiu"

Al grup de Guanyem, Adrià Guimerà s'ha acomiadat del ple fent bandera del socialisme i el feminisme que defensa el seu partit. "La participació militant i la no professionalització de la política ens fa especials a Guanyem i la CUP", ha afegit. Guimerà ha assegurat que continuarà militant i ha criticat que "hi ha distància entre l'Ajuntament i la realitat de la ciutadania de Cerdanyola". Sobre l'entrada de Vox al plenari, ha dit: "Heu pogut passar, però continuarem combatent-vos".

Adrià Guimerà (Guanyem): "La participació militant i la no professionalització de la política ens fa especials a Guanyem i la CUP"

També des de Guanyem, Anna Montfort s'ha mostrat satisfeta per la feina feta pel seu grup: "Hem defensat els col·lectius vulnerables i hem defensat la nostra cultura, i una gestió més transparent. No concebem la política d'una altra manera". Montfort també ha anunciat que continuarà "treballant amb la ciutadania" i ha agraït la feina de Laura Benseny i Vera Sánchez, exregidores de Guanyem en aquest mandat.

Anna Montfort (Guanyem): "Hem defensat els col·lectius vulnerables i hem defensat la nostra cultura, i una gestió més transparent"

Des d'En Comú Podem (ECP), Cecilia Collado ha dit que està satisfeta amb la feina feta i els temes aprovats que ha posat sobre la taula el seu grup. "Hem tingut la mà estesa per treballar per Cerdanyola i la seva gent", ha assegurat. Alhora, Collado s'ha mostrat crítica amb els punts de l'acord programàtic que van signar ECP i el PSC i que el govern no ha tirat endavant. "Donem gran valor al nostre paper protagonista en la creació de la taula habitatge i en la municipalització de les Escoles Bressol Municipals", ha afegit. Emocionada, la regidora ha afirmat que "tot el temps dedicat ha valgut la pena".

Cecilia Collado (En Comú Podem): "Donem gran valor al nostre paper protagònic en la creació de la taula habitatge i en la municipalització de les Escoles Bressol Municipals"

Paula Collado, qui va assumir el càrrec fa uns mesos, ha definit com a "enriquidora" la seva experiència com a regidora d'ECP. I ha enviat un missatge optimista per al pròxim regidor del grup, Pedro Arco: "Marxem per donar pas a un altre company que té ganes de seguir treballant per continuar assolint reptes".

Paula Collado (En Comú Podem): "Marxem per donar pas a un altre company que té ganes de seguir treballant per seguir assolint reptes".

"Ha estat un honor servir la ciutadania i posar el meu granet de sorra a fer polítiques d'esquerres", ha dit Isaac Martínez tercer regidor d'ECP. Martínez ha assegurat que no arribava a la política per "fer carrera" i ha reconegut que, després de viure-ho des de dins, "tirar endavant coses en política no és tan fàcil com sembla". També s'ha dirigit al pròxim govern del PSC que gaudirà de majoria absoluta: "No hi ha excuses per tirar endavant tots els expedients. I no menystingueu els reptes que us plantegin els altres grups. Hi ha qüestions de ciutat en les que cal comptar amb tothom".

Isaac Martínez (En Comú Podem): "Tirar endavant coses en política no és tan fàcil com sembla"

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.