Quim Torra a Cerdanyola: "Jo hauria trencat relacions amb el govern espanyol"

L'expresident de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat el seu últim llibre a Cerdanyola

L'expresident de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat el seu últim llibre a Cerdanyola del Vallès. Aquest dimecres 18 de maig, Torra ha explicat als jardins de Ca n'Ortadó alguns detalls de la seva etapa com a president, els quals recull a 'Les hores incertes'. 

En un acte organitzat per Junts per Cerdanyola, Quim Torra ha recordat com va viure el seu nomenament com a candidat a la presidència i l'inici de la pandèmia. "El llibre comença dient que la meva legislatura arrenca amb un president sense govern i acaba amb un govern sense president", ha dit Torra davant més d'una vintena de persones.

Sobre la pandèmia, l'expresident català va recordar els seus moments de confinament a la Casa dels Canonges quan va donar positiu per Covid-19. Entre altres anècdotes, Torra ha explicat què va passar amb el tapet viral que cobria el peu del seu ordinador durant les videoconferències. 

 

Abans de l'acte, el TOT ha entrevistat l'expresident de la Generalitat, Quim Torra.

 

Recentment ha anunciat que, juntament amb Josep Costa (exvicepresidente del Parlament), presenten una querella contra Pedro Sánchez i el govern estatal per l'espionatge de Pegasus. Què volen aconseguir?

S'han obert moltes vies. Amb el Josep Costa estem agafant la via que més ràpidament ens pugui portar a Europa perquè, lògicament a Espanya no tindrem cap possibilitat. Així que ens plantegem, primer, posar el govern espanyol com a culpable d'aquesta operació. Segon, arribar al més aviat possible a Europa, i finalment, que això tingui unes conseqüències i coneguem què ha passat, qui són els responsables i que es destrueixin totes les dades que puguin tenir nosaltres.

Ara es cumplirien els 4 anys de la seva legislatura com a President de la Generalitat si s'hagués completat. Que faria si ara mateix fos president?

Trencar les relacions amb el govern espanyol. Jo ja no les hauria començat. Recordem que s'ha investit el Pedro Sánchez i s'han aprovat els pressupostos de l'estabilitat del govern espanyol. Tot això senzillament s'ha d'acabar amb un govern que t'espia. És impossible pensar que puguis anar a negociar res.

També recentment ha estat condemnat a una segona inahibilitació de 15 mesos per desobediència. Com ho valora?

Era previsible. Eren els mateixos fets. Jo vaig rebre una ordre en què es demanava que jo ordenés que es retiressin totes les pancartes i símbols als edificis públics de tot el país començant pel Palau de la Generalitat. Em vaig negar. I tot això va fer que ja fos inhabilitat i com que era el mateix fet, m'imaginava que també cauria aquesta inhabilitació. El que no preveia és que fossin tan curosos en què acabés una inhabilitació per començar l'altre. Però en fi, la justícia espanyola funciona així.

Com veu la situació dels partits independentistes a zones com Cerdanyola o l'Àrea Metropolitana?

És evident que l'independentisme a l'àrea metropolitana no té els resultats que té altres llocs del país. De totes maneres, recordem que a les últimes eleccions supera el 50 per cent en vots. Penso que en les pròximes eleccions municipals, si les coses es fan bé i si s'actua amb determinació i es fixa un objectiu clar, crec que es poden recuperar moltes posicions.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.