El reglament de la Zona Taronja passa el primer vistiplau del Ple Municipal

El Ple Municipal s'ha celebrat el 30 de juny a l'Ajuntament de Cerdanyola

Primera llum verda del Ple Municipal al reglament de la Zona Taronja d'aparcament a Cerdanyola del Vallès. El servei es va posar en marxa el setembre de 2021 i ara s'ha iniciat el procés per aprovar el reglament que determina el funcionament de les places d'aparcament i les sancions. 

El Ple Municipal es va celebrar el dijous 30 de juny i, a banda del reglament de la Zona Taronja, va aprovar qüestions com pressupost per a un homenatge al compositor Jordi Morral, els dies festius locals o modificacions urbanístiques a Cerdanyola 2000 i a la zona del CEM Riu Sec

Zona Taronja

El govern del PSC va demanar a la resta de partits que el vot a favor per a l'aprovació inicial del reglament que regularà la Zona Taronja d'aparcament. Després d'uns nou mesos en fase de proves i d'un procés de participació en la redacció del reglament, s'ha iniciat el procés per aprovar el document definitiu que marca el funcionament de la Zona Taronja. El regidor de Serveis Econòmics, Javier Sánchez, va valorar positivament la prova pilot d'implantació del servei a través d'una App i amb aparcament gratuït: "Hi ha un increment del 13,6% de la rotació i 41.000 usuaris. 

El reglament planteja alguns canvis en el funcionament actual: S'amplia el límit de temps d'aparcament a 120 minuts, s'eliminen el 50% de les places taronges de la zona esportiva de Can Xarau i augmenten en 22 places la Zona Taronja a la plaça del Pi de Bellaterra. En aquest punt, PSC i En Comú Podem han votat a favor, Ciutadans i Guanyem s'hi han abstingut i ERC, Junts i PP han votat en contra.

Des d'ERC, el regidor Albert Turon ha considerat que manquen criteris tècnics de mobilitat, econòmics i de funcionament que justifiquin el servei de Zona Taronja: "Denunciem que és una decisió política que no està ben fonamentada amb aquests criteris". També s'ha mostrat contrari a la proposta el regidor de Junts, Joan Sánchez, qui ha defensat el funcionament de la Zona Blava i ha denunciat que l'actual model no ajuda el comerç en la franja de tarda. 

El regidor de Ciutadans, Pau Ortolà, ha criticat que el reglament hagi trigat en arribar i el regidor de Guanyem, Ivan González, ha assenyalat que el govern ha fet una mala gestió del servei i els ha acusat de fer una acció electoralista. A més a més, ha criticat: "Els diners que aportaven els usuaris de la zona blava, ara es treu de la ciutadania tot i que no facin servir la Zona Taronja". Per la seva banda, En Comú Podem (ECP) ha votat a favor, però la regidora Cecilia Collado ha dit que consideren que "hi ha temes que no s'acaben de resoldre" com la bretxa digital en l'ús de l'App. 

En el mateix àmbit, també s'ha aprovat una modificació de l'ordenança de circulació per adaptar-se al reglament de la Zona Taronja i a altres normatives. L'ordenança determina, entre altres coses, les sancions referents a l'ús de vehicles. PSC i ECP han votat a favor, Cs i PP s'hi han abstingut, mentre ERC, Guanyem i JxC han votat en contra. 

 

Homenatge a Jordi Morral 

En el mateix Ple s'ha aprovat per unanimitat destinar 6.000 euros del pressupost a l'organització d'un acte homenatge al compositor cerdanyolenc Jordi Morral amb motiu del centenari del seu naixement. També s'ha donat el vistiplau general a una modificació del pressupost per al Servei de Cultura

Per una altra banda, el Ple va oferir llum verda a la proposta del govern de constituir una Comissió d'estudi per redactar una proposta de nou Reglament Orgànic Municipal (ROM). Aquest document regula l'organització i el funcionament dels òrgans municipals, els drets i deures dels membres de la Corporació i els drets d'informació i participació ciutadana dels veïns i entitats del municipi. Tots els grups municipals van votar a favor excepte ERC, que s'hi va abstenir. 

Modificacions urbanístiques

En l'àmbit urbanístic, es van aprovar dues modificacions del Pla General Metropolità (PGM) al barri de Cerdanyola 2000 i a la zona del Riu Sec i el carrer del Remei. A Cerdanyola 2000, es tracta l'aprovació provisional del canvi aprovat inicialment el gener de 2022 perquè l'Ajuntament passi a gestionar uns determinats terrenys del barri. Ara s'admetrien algunes modificacions del text ja aprovat. PSC, Cs, ECP, JxC i PP van votar a favor mentre ERC i Guanyem s'hi han abstingut. 

A la zona del Riu Sec, l'aprovació implica l'ampliació dels usos de l'equipament situat entre el Riu Sec, la via del tren i el carrer del Remei. Es tracta de l'espai que, inicialment, havia d'acollir una escola d'educació primària. Es planteja que es pugui destinar a un equipament cultural. El punt es va aprovar amb els vots a favor del PSC, Cs, ECP i JxC, les abstencions d'ERC i PP i el vot en contra de Guanyem. 

Pagament de factures

En la mateixa sessió s'han aprovat tretze reconeixements extrajudicials d'obligacions (REO) amb l'únic vota a favor del PSC, partit al govern, i l'abstenció de la resta de partits. L'oposició ha admés la necessitat d'aprovar el pagament de factures de serveis que determinades empreses ja han ofert al consistori, però s'ha mostrat crítica amb la gestió que ha portat que aquests serveis no estiguin inclosos al pressupost municipal. Els REO són un mecanisme que s'utilitza per pagar factures d'obligacions que s'han contret sense consignació pressupostària o que pertanyen a exercicis anteriors.

Un altre punt ha aprovat declarar d’especial interès i utilitat municipal les obres en la planta baixa de ll’edifici de l’Escola Fontetes per tal de comptar amb una bonificació en la despesa de les obres. Per una altra banda, també s'han aprovat els festius locals de l'any 2023. Els dos dies serien el 8 de maig (Festa Major del Roser de Maig) i el 13 de novembre (Festa tardor de Sant Martí). Per últim, el Ple ha aprovat en bloc el manifest pel Dia Internacional de l'Alliberament LGTBIQ+

També va ser el Ple en el qual Adrià Guimerà Martínez va prendre possessió com a regidor de Guanyem Cerdanyola. 

Mocions

En l'apartat de les mocions, el Ple va aprovar la moció d'ERC, Guanyem i PP per demanar al govern l'ampliació de l'horari de les aules d'estudi de la Biblioteca Central. Tots els partits han votat a favor excepte el PSC, que s'hi ha abstingut. També es va provar, aquets cop per unanimitat, la moció d'ECP sobre el compliment dels drets humans a la frontera d’Espanya amb el Marroc a Ceuta i Melilla.

En canvi, es va rebutjar la proposta d'ERC i Guanyem també presentaran conjuntament una moció per l'aprovació del manifest de l'acord social per l'amnistia i l'autodeterminació.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.