Salvador Illa: "Defensar el català no és atacar el castellà”

El líder socialista a Catalunya, Salvador Illa, ha participat en la Festa de la Rosa del PSC de Cerdanyola

El portaveu del Partit Socialista de Catalunya, Salvador Illa, ha visitat la pineda de Fontetes de Cerdanyola aquest diumenge 29 de maig amb motiu de la Festa de la Rosa del PSC local. En una roda de premsa prèvia, Illa ha felicitat amb entusiasme al govern municipal del PSC liderat per Carlos Cordón, per saber "escoltar la ciutadania, ponderar i actuar". A més, el debat sobre català i el castellà a les aules ha centrat la seva intervenció.

Insta a Aragonès a "governar"

Salvador Illa ha començat el seu discurs afalagant al govern de Cerdanyola i contraposant-lo amb el de la Generalitat, coincidint que es complia un any des que Pere Aragonès va iniciar el seu mandat. Ha fet una petició directa al president d'Esquerra Republicana de cara als pròxims tres anys de mandat: "Que governi, actuï i escolti més els alcaldes socialistes i menys a la CUP."

Salvador Illla en la Festa de la Rosa del PSC de Cerdanyola. FOTO: Nora Muñoz Otero

Salvador Illla en la Festa de la Rosa del PSC de Cerdanyola. FOTO: Nora Muñoz Otero


Illa ha acusat el govern d'Aragonès de no centrar-se a fer polítiques i dedicar-se a "formar polèmica i picabaralles": "Quin exemple tangible de millora de la ciutadania poden donar?". Sobretot recrimina que es comenci a debatre ja sobre les eleccions municipals: "Queda un any", ha afegit el portaveu socialista instant a la serenitat. A més, s'ha ofert en nom del seu grup parlamentari a ajudar en matèria d'energies renovables, infraestructura, gestió dels fons europeus i impacte social guerra d'Ucraïna.

Defensa del català però complint la llei

Illa ha fet també referència al debat sobre el català a l'escola, deixant clar que des del punt de vista dels socialistes, "defensar el català no és atacar el castellà i totes les resolucions judicials s'han de complir". El context és que el PSC junt amb ERC, Junts i En Comú Podem van acordar un decret de llei en defensa del català a l'escola per contrastar amb la sentència que obliga a fer un 25% de les classes en català.

Aquesta llei ja podria estar aprovada si no fos perquè Vox, Ciutadans i Partit Popular van forçar que el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) la revisés. Igualment, el govern vol tirar pel dret i aprovar la llei abans que arribi l'ultimàtum del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per aplicar el 25%.

El líder del Partit Socialista de Catalunya, Salvador Illa, visita Cerdanyola per la Festa de la Rosa del PSC local. FOTO: Nora Muñoz Otero

El líder del Partit Socialista de Catalunya, Salvador Illa, visita Cerdanyola per la Festa de la Rosa del PSC local. FOTO: Nora Muñoz Otero


Al respecte, Illa ha dit que respecta que els partits de la dreta vulguin exercir el seu dret, però amb un matís: "Si ho fan només per bloquejar no ho comparteixo", afegint que les coses es porten a aquest consell per esbrinar si estan en concordança amb l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, "que jo crec que sí", ha afegit. 

El socialista ha deixat clar que aquest acord per la defensa del català no s'ha fet amb "ànim d'esquivar la resolució judicial" del TSJC, sinó per a millorar-la: "La llei que proposem permet donar millor compliment a aquesta resolució  perquè reconeix el català com a centre de gravetat i al castellà com una llengua d'aprenentatge". 

Per acabar, Salvador Illa ha brindat la seva ajuda a Aragonès per poder fer “política útil”, referint-se a donar resposta a la població en allò que necessiti i a complir uns pressupostos. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.