La unitat amb opinions diverses centra l'acte institucional de la Diada de Catalunya

Cerdanyola ha celebrat l'11 de setembre amb la tradicional ofrena d'entitats i les actuacions de l'AMCV i l'Agrupació Cultural Sardanista

Entitats i partits polítics de Cerdanyola del Vallès s'han reunit un any més a la Plaça Onze de Setembre per commemorar la Diada Nacional de Catalunya en un acte institucional. Una per una han anat fent les respectives ofrenes florals al monument de les Quatre Barres, excepte els grups del Partit Popular i Ciutadans que no hi han assistit. La celebració ha comptat també amb actuacions de l'Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès (AMCV), Castellers de Cerdanyola i l'Agrupació Cultural Sardanista de Cerdanyola.  


L'acte ha servit novament d'escenari de reivindicació política per part dels partits independentistes, que han reclamat la sobirania de Catalunya i recordat els Fets de l'1 d'Octubre. Tot i expressar opinions divergents, la commemoració ha denotat unió entre els assitents a diferència de l'any passat, quan es van celebrar dos actes paral·lels

Més info: FOTOS: Diada de Catalunya 2022 a Cerdanyola

Pilar i himne català per arrencar

La celebració ha començat amb l'ofrena floral de Castellers de Cerdanyola i el seu pilar d'honor, que ha estat encapçalat amb una bandera independentista. Tot seguit, la Coral de l'AMCV ha interpretat El Cant de la Senyera que ha generat una gran ovació entre el públic assistent. 

Ofrenes florals i discursos polítics

El plat fort de l'acte ha estat la desfilada d'entitats cerdanyolenques que han farcit mica en mica de flors el monòlit de les Quatre Barres al son de música tradicional catalana. Després dels Castellers, han fet la seva ofrena representants de la Comissió de Festes de Sant Martí, l'Assemblea Nacional Catalana, el Cerdanyola Futbol Club, l'Agrupació Cultural Sardanista, la Casa de Andalucía, el CEM Cerdanyola, l'Escola Escaladei i la Penya Blaugrana Jove de Cerdanyola. 

A continuació ha estat el torn dels partits polítics de Cerdanyola, molts dels quals han aprofitat per a dir unes paraules després de fer la seva ofrena. Cerdanyola En Comú ha estat el primer, i en el torn de Junts Per Cerdanyola, la membre Àngels Guimerà ha demanat la paraula per exigir  la "sobirania nacional": "És un dia per sortir als carrers i recordar tothom que cal Continuar lluitant per aconseguir el nostre objectiu comú, la independència de Catalunya". 

Cada entitat de Cerdanyola ha fet la seva ofrena floral per commemorar la Diada. FOTO: Nora MO

El Cerdanyola FC fent la seva ofrena floral per commemorar la Diada. FOTO: Nora MO


Durant l'ofrena d'En Comú Podem Cerdanyola, Cecília Collado ha parlat de l'11 S com "una data que obliga a reflexionar sobre el nostre país". Ha expressat les fites assolides i els nous objectius, com la qualitat en l'educació, la sanitat, i l'habitatge, la cura del medi ambient o l'accés a un salari digne. Guanyem Cerdanyola també ha desfilat i refermat la postura del seu partit amb aquestes paraules: "Avui més que mai reclamem la plena sobirania de Catalunya per construir una societat més justa, democràtica i lliure", ha dit l'alcaldable del grup Ivan González, a més de mencionar la crisi de la pandèmia i el debat de la llengua a les aules. 

Esquerra Republicana de Catalunya i les Joventuts del partit han estat els següents a fer l'ofrena i el discurs: "Esperem que en un futur ben pròxim, el dia que siguem una república independent, triem una nova data per a celebrar la nostra diada, una data que recordi un dia joiós", ha recalcat el regidor Albert Turón, afegint que en el camí cap a una Catalunya independentista i "pròspera" el seu partit escoltarà les propostes de "tothom". L'últim a fer l'ofrena ha estat el Partit Socialista de Catalunya i les Juventuts del partit. 

L'1 d'Octubre encara molt present

Un tema recurrent en els discursos de representants independentistes ha estat el record del referèndum de l'1 d'octubre de 2017. Al respecte, Àngels Guimerà de Junts ha fet referència a la data com "un abans i un després", també com "una fita històrica" de com els independentistes quasi aconsegueixen el seu objectiu.

Albert Turón d'Esquerra ha parlat de l'1O com la data que "podria haver estat" el fet joiós escollit per celebrar a partir d'ara la Diada, però que el desenllaç dels fets ho va impedir. El regidor creu s'hauria de proposar una data de commemoració "que no recordi una derrota a mans de l'estat espanyol" com és l'11 de setembre de 1714, quan les tropes borbòniques van certificar la victòria del Setge de Barcelona

Tots dos portaveus han aprofitat també per carregar contra l'estat espanyol. Guimerà ha assegurat que "la repressió mai no s'atura"  i Turón ha recordat com "l'ús indiscriminat de la força policial, política i judicial" els va "treure el que s'havia aconseguit pacíficament amb el poder de la força de voluntat de la gent". 

Consistori unit en l'ofrena institucional

Per acabar, regidors i regidores de PSC, ERC, Guanyem, En Comú Podem i Junts han fet l'ofrena institucional encapçalada per l'alcalde Carlos Cordón, que ha dit unes paraules per recordar les "persones que ens han deixat aquest any per culpa de la pandèmia i per altres raons". Cordón també ha refermat el compromís dels partits polítics presents "per continuar treballant per fer d'aquest un país millor i perquè la gent de Catalunya visqui cada dia millor". L'ofrena institucional ha tancat amb l'himne català que diversos representants polítics i assistents han interpretant. 

Representants del Ple Municipal en la Diada de Catalunya. FOTO: Nora MO

Representants del Ple Municipal en la Diada de Catalunya. FOTO: Nora MO


Tot i que la desfilada havia de tancar amb l'ofrena institucional, Comissions Obreres ha fet l'última aparició en escena a causa d'un error en l'ordre de presentació de les entitats, en què se l'havia eludit. La banda de l'AMCV i l'Agrupació Cultural Sardanista han posat el fermall final a la jornada amb un ball de sardanes. 

Mobilització a Barcelona

La Diada continua a la tarda amb la mobilització a Barcelona que impulsen l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) en favor del moviment independentista. L’ANC local organitza sortides en autocar fins a la ciutat comtal, i per participar-hi cal comprar els tiquets als difernets punts de venda habilitats. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.