Villatoro: "Que els presos polítics es comuniquin amb els de fora fent llibres, ens enforteix"

'Des del banc dels acusats' és el nou llibre que ha escrit el santcugatenc Raül Romeva des de la presó després d'haver estat condemnat a 12 anys arran de la sentència del procés.

El dimarts 10 de desembre Aleix Villatoro i Bernat Picornell han presentat el llibre 'Des del banc dels acusats' del santcugatenc Raül Romeva, empresonat per l'organització del referèndum de l'1 d'Octubre des del 2017 i condemnat a 12 anys més de presó d'ençà que es va conèixer la sentència del procés. 

"Diuen que els presos i preses polítiques escriuen llibres per resistir, però no hi estic d'acord", ha manifestat Aleix Villatorio. "L'existència dels presos polítics i el fet que es comuniquin amb els que estem fora a través dels llibres ens enforteix". Segons Villatoro, tenir polítics a la presó, que siguin conscients que són presos polítics i que, a més, escriguin llibres "enforteix la situació en la qual estem".

Raül Romeva explica en el seu llibre una perspectiva diferent del judici del Tribunal Suprem, com diu el títol, una visió des del banc dels acusats mitjançant diverses il·lustracions. "Romeva no ha fet un llibre de dibuixos, ha fet un llibre de política", diu Villatorio. Els dibuixos, a través de l'humor i l'empatia, expliquen què és la justícia espanyola, com és la vida a la presó, descriuen el que és la incertesa i també analitzen el futur. 

"Romeva, a través del dibuixos, intenta explicar que quan estàs allà sents els comentaris que fan els jutges del teu costat, veus la cara que fa el fiscal, veus com VOX no t'aguanta la mirada", expliquen els ponents. "Així i tot, Raül insisteix en què s'ha de tenir empatia, amb els jutges, i fins i tot, amb VOX". El santcugatenc sempre cita el lema de "cap retret" i predica la "cultura de la pau".

Bernat Picornell ha volgut "donar la volta a la repressió amb paraules d'optimisme". "Els presos polítics es mantenen ferms i forts i estan absolutament convençuts del que estan fent. Nosaltres ja hem sortit guanyant amb els enfrontaments que han fet tensar l'estat espanyol."

Els ponents han explicat que l'objectiu segueix sent un referèndum català d'autodeterminació. "Hem de ser convincents, i hem de seguir amb el cap ben alt sabent que el que vam fer està ben fet", explica Villatoro. A més, "Romeva ens encarrega als que estem fora que no plorem les preses polítiques, que les reivindiquem", explica Picornell. 

El santcugatenc ja va escriure el llibre 'Esperança i Llibertat', en el qual també demanava a la gent "no defallir, seguir amb perseverança i no abaixar els braços".