Primer vistiplau del ple als pressupostos de 2020

PSC, En Comú Podem i Junts per Cerdanyola han votat a favor, mentre que ERC, Ciutadans i Guanyem Cerdanyola han votat en contra i PP s'hi ha abstingut.


Primer pas per l'aprovació del pressupost de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès per a l'any 2020. Aquest 28 de novembre, el ple municipal ha aprovat de forma inicial la proposta de pressupostos del govern cerdanyolenc. PSC, En Comú Podem i Junts per Cerdanyola han votat a favor, mentre que ERC, Ciutadans i Guanyem Cerdanyola han votat en contra i PP s'hi ha abstingut.

 


 

Polèmica pels informes desfavorables

 

El debat sobre els informes desfavorables va tornar a la sala de plens. Abans del debat sobre els pressupostos, el regidor d'ERC, Íñigo Enterria, ha proposat la retirada del punt argumentant que el govern havia enviat l'últim informe relatiu als pressupostos el mateix dijous a les 15 h. Entre els informes presentats, hi ha qüestions que la interventora de l'Ajuntament ha plasmat com a desfavorables.

El regidor del PP, Manuel Buenaño s'ha posicionat a favor de retirar el punt assegurant que "s'hauria de votar de forma correcta". Des de Guanyem Cerdanyola, Ivan González va recordar que durant el mandat de Compromís, el PSC havia demanat que tots els punts es presentessin amb informes favorables. "Quan han deixat de ser importants els informes pel PSC?", ha preguntat González. Per la seva banda, el regidor de Ciutadans, Pau Ortolà, també ha donat suport a la retirada del punt en espera "que se resolgui la qüestió".

Finalment, el punt no s'ha retirat gràcies als vots en contra de la retirada de PSC, En Comú Podem i Junts per Cerdanyola.

 

"Continuar amb el canvi polític"

 

L'aprovació inicial dels pressupostos ha estat possible gràcies a l'acord programàtic del PSC amb En Comú Podem i la bona entesa que s'ha fet evident entre Junts per Cerdanyola i els socialistes. La resta de partits en l'oposició han retret al govern que no inclogués les seves propostes en els pressupostos per a 2020.

El regidor de Finances i Serveis Econòmics, Javier Sánchez, ha assegurat que els pressupostos que presenta el PSC "han de servir per continuar amb el canvi polític" i ha definit les principals línies d'actuació de les inversions. Com a punts estratègics, Sánchez ha destacat: Cerdanyola com a ciutat inclusiva; impulsar la Ciutat del Coneixement reforçant relacions amb la UAB i el sector empresarial; la qualitat humana i el territori, amb especial èmfasi en el Centre Direccional i l'excel·lència en la gestió, "les persones tornaran a ser el centre".

El pressupost per a 2020 és de més de 61 milions d'euros, significant un augment del 8,58%, tal com a destacat el regidor socialista. També en comparació als pressupostos anteriors, que estaven prorrogats des de 2017, augmenten els ingressos, "que es destinen a despesa", ha explicat Sánchez, qui ha assegurat que es tracta d'uns pressupostos feministes. A l'augment de partides per a les polítiques LGTBIQ se suma, entre altres, un augment en polítiques de gent gran i joventut, la creació d'una taula d'habitatge i inversions en el parc d'habitatge públic, la construcció d'una nova seu per a la Policia Local i més partides per a l'àmbit esportiu. En aquest sentit, el regidor del PSC va assenyalar el compromís de construir un nou pavelló amb piscina coberta a la zona del CEM Riu Sec. Sánchez ha donat especial importància a la partida d'11 milions d'euros destinats al manteniment i millora de l'espai públic.

Des d'ERC, Íñigo Enterria, ha assegurat que s'estaven vulnerant els drets dels regidors i ha criticat que el PSC presenti un pressupost "sense pla d'acció municipal". També ha lamentat que el govern no hagi recollit cap de les peticions dels republicans i ha exigit més transparència del govern: "Publiquin en un web les inversions que s'aproven aquí i que es pugui veure com es van aplicant".

El regidor de Ciutadans, Pau Ortolà, també ha lamentat que el PSC no hagi tingut en compte "en gran mesura" les seves propostes. Ortolà ha destacat algunes de les seves peticions que no han quedat plasmades en la proposta de pressupostos del govern: habilitar Ca n'Altimira com a espai per a la gent gran, més zones per a gossos, màquines de reciclatge amb incentius i eliminar la revista Riu Sec "perquè té finalitats propagandístiques", entre altres propostes.

El regidor de la formació taronja també s'ha mostrat escèptic amb la proposta d'instaurar un servei de dentista públic al municipi: "A Barcelona s'ha aturat de forma cautelar". En resposta, la regidora d'En Comú Podem, Pilar Adell, ha explicat que aquesta proposta que el seu partit ha proposat al govern s'analitzarà a través d'un estudi "per saber el model adequat per aplicar-ho a Cerdanyola". Adell també ha destacat que els pressupostos recullen temes que el seu partit considera importants "com és la dignificació dels barris". A més, la regidora d'ECP ha demanat que s'augmenti la transparència del govern a través del web municipal.

Des de Guanyem Cerdanyola, el regidor Ivan González ha posat en relleu que si els pressupostos del PSC poden incloure la segona fase de la millora de barris com Les Fontetes o Serraparera és "perquè Compromís va iniciar la primera fase". A més, González ha insistit en la seva pregunta al govern sobre els informes desfavorables. No ha estat fins al final de totes les intervencions que l'alcalde Carlos Cordón ha respost la pregunta del regidors de Guanyem: "Sempre hem defensat que els informes han d'anar als plens impol·lut, i així ha vingut una part d'aquest pressupost. És cert que hi ha problemes, i m'agradaria que fos tot impol·lut, però seguirem treballant perquè així sigui".

El regidor de Junts per Cerdanyola, Joan Sánchez, ha assegurat que es tracta d'un "pressupost important perquè políticament hauria de suposar passar pàgina del mandat anterior i per la ciutat, respondre a les necessitats". A més, Joan Sánchez ha valorat positivament que el govern hagi tingut en compte propostes del seu grup en l'àmbit empresarial o de millora dels polígons.

Des del PP, Manuel Buenaño ha alertat al govern de la salut de l'empresa municipal Cerdanyola Promocions: "Cal anar amb compte amb els comtes de Cerdanyola Promocions, esdevenen un problema greu i cal un canvi en la gestió". Alhora, Buenaño ha demanat inversions en aspectes com la Policia Local: "Amb el Centre Direccional la població de Cerdanyola creixerà i la plantilla de Policia Local està sota mínims".

Finalment, l'aprovació inicial ha tirat endavant amb els vots favorables de PSC, En Comú Podem i Junts, el contrari d'ERC, Ciutadans i Guanyem i l'abstenció de PP. En pròximes sessions plenàries, el govern haurà de fer una proposta definitiva perquè el ple ho torni a debatre i votar.