Cada cop que omplim el carro de la compra, una part del que hi posem ja té un destí escrit: la brossa. A Catalunya, això es tradueix en 260.000 tones anuals d’aliments desaprofitats, una xifra que equival a 35 kg per persona. Més de la meitat d’aquest menjar es perd a les llars (58 %), seguides del comerç (26 %) i la restauració (16 %), segons dades de l'Agència Catalana de Residus. No només desapareix el menjar: també s’esfumen milions d’euros, recursos naturals i l’esforç de tot un sistema productiu.
Una setmana per parlar de menjar... i del que no mengem
Aquests dies i fins el 8 de juny, Cerdanyola del Vallès celebra per primer cop la Setmana de l’Aprofitament Alimentari. L’Ajuntament, amb el suport del Consell Comarcal del Vallès Occidental i el projecte Recooperem, ha impulsat un conjunt d’activitats obertes a la ciutadania per repensar com comprem, cuinem i consumim.

Paradistes del mercat amb les regidores Sonia Rodriguez i Cristina Padilla. FOTO: Ajuntament
“Des de l’Ajuntament estem molt conscienciats amb evitar el malbaratament alimentari i hem volgut fer aquesta setmana per informar i conscienciar la ciutadania de la necessitat de no llençar aliments a les escombraries”, ha dit la regidora de Serveis Socials, Sònia Rodríguez.
Aquesta primera edició compta amb la participació de la Biblioteca Central i dels mercats municipals de Les Fontetes i Serraparera, espais que apropen el debat sobre el consum responsable al carrer i a les famílies.
Al mercat, l’aprofitament és rutina
La iniciativa vol posar en valor pràctiques que ja són habituals entre els venedors dels mercats municipals. Alguns ajusten les comandes al màxim perquè “sempre faig curt, que no quedi res”, diu una paradista. Altres comparteixen els excedents amb companys o els regalen abans que es facin malbé.
Per això, la regidora de Promoció Econòmica, Cristina Padilla, assenyala: “Els mercats són un actor clau com a motor econòmic de la ciutat i juguen un paper fonamental en la difusió perquè arriben directament a la ciutadania”. També avança que “continuarem treballant i proposant iniciatives per afavorir l’economia circular i sostenible”.
La UAB s’hi suma a través del projecte Recooperem
Les activitat estan organitzades amb el suport del Consell Comarcal del Vallès i Recooperem. Aquest programa comarcal coordina la recollida d’àpats cuinats però no servits en menjadors escolars, empreses i hospitals, per repartir-los en carmanyoles a famílies que ho necessiten. Hi participen, 12 municipis, 59 escoles del Vallès, 5 empreses, 22 restaurants, un hospital i 18 entitats socials.(juny de 2024).
A Cerdanyola, la Universitat Autònoma de Barcelona s'ha sumat al programa de reaprofitament comarcall, convertint-se en la primera universitat a integrar-se en el projecte. Ho ha fet a través de dues de les cuines del campus de Bellaterra, amb la previsió d’estendre el sistema a la resta de menjadors pròximament. Amb aquesta incorporació, la UAB estima generar 2.520 àpats l’any.
Activitats programades a Cerdanyola
Exposició de llibres sobre cuina d’aprofitament
Fins al 7 de juny
Planta -1 de la Biblioteca Central
Mostra de receptaris i manuals per cuinar de manera sostenible.
Conferència: “Com podem aprofitar els aliments”
Dimecres 4 de juny, 18 h
Sala Enric Granados, Biblioteca Central
Sessió pràctica per repensar hàbits de consum i estalvi. Activitat gratuïta amb inscripció prèvia (places limitades)
Taller infantil de cuina de reciclatge
Divendres 6 de juny, 17.30 h
Mercat Municipal de Serraparera
Per infants de 4 a 12 anys (acompanyats d’un adult)
A càrrec de Montse Torregrossa
Durada: 2 hores | Activitat gratuïta i sense inscripció
Una proposta familiar per cuinar amb el que sobra.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.