Quanta aigua consumeix Cerdanyola?

Davant la situació de sequera que està patint Catalunya, el TOT analitza quin és el consum d'aigua de Cerdanyola i quins són els municipis del Vallès que més ús en fan

Catalunya està visquent una de les pitjors sequeres de l'últim segle. Els embassaments es troben al voltant del 15% de la seva capacitat i des del passat dilluns 5 de febrer, els 202 municipis del sisitema Ter-Llobregat, entre els quals es troba Cerdanyola del Vallès, han entrat en fase d'emergència per sequera.

Aquesta primera fase comporta algunes restruccions, com la limitació del consum màxim d'aigua a 200 litres per persona i dia. Al Vallès Occidental, hi ha municipis que estan per sota d'aquests 200 litres, però d'altres que ho superen amb escreix. Quins són els municipis que més aigua gasten? Quant consumeix Cedanyola?

Més info: Cerdanyola entra en fase d'emergència per sequera

 

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) publica cada mes el consum per dia i habitant de cada municipi. D'aquesta manera, es pot saber quins són els pobles i ciutats que superen aquesta limitació i que, per tant, podrien sancionar als seus veïns.

 

Matadepera, la que més gasta; Vacarisses, la que menys

En el mes de desembre del 2023 (últim mes amb dades), el municipi del Vallès Occidental que més aigua va consumir va ser Matadepera, amb 362 litres per dia i habitant. El segueixen de lluny, Ullastrel (232), Sant Quirze (228) i Palau-Solità i Plegamans (223). A l'altre extrem, hi trobem Vacarisses, amb 112 litres, i Badia del Vallès, amb 127. Tot i això, cal assenyalar que Vacarisses té una dotació addicional en cas d'emergència hidràulica i per això no es troba en fase d'emergència, sinó d'excepcionalitat. 

D'altra banda, en municipis com Castellbisbal o Santa Perpètua de la Mogoda els consums d'aigua industrials es tracten de manera desagregada, al ser pobles amb un alt volum d'indústria i, per tant, les dades serien esbiaixades. De fet, Castellbisbal és amb molta diferència el municipi que més consum d'aigua industrial fa, un 89,9% del consum total del municipi. En canvi, a Rellinars és el contrari: un 95% és per a ús domèstic i només un 5% per usos industrials.  

 

 

 

Cerdanyola fa els deures

Tot i que la Generalitat ha col·locat la limitació de litres per dia i habitant en els 200, Cerdanyola està molt per sota d'aquesta xifra. L'últim mes de l'any passat, el municipi va consumir 166 litres per persona i dia. A més a més, el desembre va ser el segon mes de l'any amb una despesa d'aigua més baixa, després de l'agost, un mes que sol ser el més baix degut les vacances. 

Aquests 166 litres és la suma del consum domèstic i l'industrial. Aquest últim suposa un 36,5 % del total. Si restem el consum d'aigua industrial, Cerdanyola va gastar una mitjana de 112 litres per persona i dia l'any 2022. Per sota de Catalunya (116) i per sobre del Vallès Occidental (108). 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.