El projecte Recooperem – Cuina per compartir, impulsat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental, reprèn la seva activitat durant el nou curs 2025-26 per recollir i distribuir aliments excedents. Aquesta iniciativa comarcal, que promou la sostenibilitat alimentària, amplia constantment la seva xarxa per fer arribar àpats i productes bàsics a famílies i entitats que ho necessiten. A Cerdanyola, l'escola Xarau i tres restaurants de la UAB formen part del projecte.
Recooperem: el projecte que dona una segona oportunitat als aliments
Recooperem és una iniciativa pionera a Catalunya. Activa des del 2015 es desenvolupa en diversos municipis de la comarca i consisteix en la recollida de l’excedent d’àpats preparats i cuinats de les empreses de restauració i alimentació del territori, com bé poden ser els proveïdors dels menjadors escolars, per la seva posterior distribució entre la ciutadania, especialment entre les persones que es troben en situacions de vulnerabilitat.
Aquest nou curs 69 centres de 14 municipis col·laboren en la recollida, incloent-hi 62 escoles, 5 empreses privades, un hospital i la Universitat Autònoma de Barcelona. La UAB participa amb tres dels seus espais de restauració: la cafeteria de Lletres, el restaurant de la plaça Cívica i el restaurant de la Facultat de Medicina.
Cerdanyola implicada en la iniciativa
El municipi participa en el Recooperem des del curs passat. Enguany, a més dels tres centres de la UAB, participa l'escola Xarau. A Cerdanyola hi actuen tres empreses de restauració, de les 18 que hi ha en total al projecte: Aramark, proveïdor alimentari; Roca González, empresa de menjadors escolars; i Grup Soteras, especialitzats en hostaleria i restauració.
Des de la seva creació el 2015, Recooperem ha demostrat un impacte notable, recuperant més de 163.700 àpats i beneficiant gairebé 4.000 famílies. A més, ha evitat que més de 61.089 quilos de residus es malbaratin, donant una nova vida a aliments cuinats i productes que, d'altra manera, s'haurien perdut.
El projecte està alineat amb les lleis de prevenció del malbaratament alimentari (Llei autonòmica 3/2020 i Llei nacional 1/2025) i el seu model innovador ha estat reconegut com a bona pràctica en l'àmbit europeu i per les Nacions Unides.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.