“Si has estudiat economia, com és que no ets rica?”

El programa EFEC de l’agència Kekikom del departament de comunicació de l’Institut d’Estudis Financers ofereix classes d’economia bàsica a l’alumnat de 4t d’ESO de l'institut Gorgs. Visitem les aules.

En Josep Maria Lopez, professor jubilat d’economia de la universitat Pompeu Fabra visitava com a voluntari l’institut Gorgs amb l'objectiu d'impartir una classe a l'alumnat de l’optativa d’economia bàsica sobre com endeutar-se amb seny. La professora Patricia Luque ja coneix a Lopez, sovint el convida perquè faci tallers. Vivim en un era de “molta informació però poc coneixement, algunes alumnes es pensen que fer-se ric és molt fàcil, influenciats per perfils a les xarxes que venen això, moltes vegades sense fiabilitat. I a mi em pregunten, si has estudiat economia com és que no ets rica?”, explica. 

Tot i així, les classes d’economia bàsica no s’ofereixen a tots els instituts, i només aquelles alumnes que l’escullin rebran els coneixements que aquesta imparteix. Fer la declaració de la renta, què són els impostos, els deutes, com utilitzar un compte bancari, no són coneixements troncals per treure’s l’ESO.

Una classe d’economia amb sentit comú: el programa arriba cada any a 25.000 joves

El programa d’Educació Financera a les Escoles de Catalunya (EFEC) neix el 2012 arrel d’un projecte semblant creat per la Comissió Europea (EFEP). L’objectiu d’aquest és suplir la necessitat de coneixement i difondre l’alfabetització financera entre els joves, sobretot de 4t d’ESO. A Catalunya el 35% dels centres reben formació per part del programa EFEC, que impacta a 25.000 joves cada curs. “En un moment en el qual l’educació financera és més important que mai, aquest programa demostra com el voluntariat pot ser una eina transformadora.”, opinen.

El risc de les compres impulsives i la influència de les xarxes

Durant la sessió, Lopez va insistir especialment en els riscos de les compres compulsives: “Molta gent s’acaba endeutant per anar a Disney o comprar-se un mòbil, i les males decisions financeres poden portar molts problemes”. Un cop cabada la sessió, els dos professors comentaven el mal que fan les xarxes socials entre la joventut.  “Vivim a l’era exposada a la comparació, de moltes necessitats que ens creen, associades al consum”, reflexionaven i afegien que les compres compulsives acaben passant per necessitat, sobretot entre els més joves.

Quatre preguntes abans d’endeutar-se

Abans de fer un deute amb el banc ens hem de preguntar quatre coses. Val la pena que m’endeuti? Quina és la TAE del meu préstec? (que té en compte els interessos, el termini del deute i les comissions). Quin tipo de préstec estic fent? I quina serà la meva quota a pagar? (mai al límit del que ens podem permetre).

La classe de 4rt d'ESO de l'Institut Gorgs amb la seva professora Patricia Luque

La classe de 4t d'ESO de l'Institut Gorgs amb la seva professora Patricia Luque


La classe de 4t d’ESO del Gorgs va estar molt atenta durant la lliçó, participant de les preguntes del Josep Maria López. I va acabar amb més coneixement per fer una cosa que, al llarg de la vida adulta, acabarem fent tots i totes; endeutar-nos. Així, que més val saber com fer-ho bé!

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.