El Sincrotró Alba obté un catalitzador capaç de transformar el diòxid de carboni a metà

El nou catalitzador és capaç de funcionar en condicions de subministrament d'energia intermitent i el seu procés de síntesi és ecològic

Una col·laboració internacional entre l'Institut de de Tecnologia Qúimica (ITQ), el Sincrotó SOLEIL, la Universidad de Cádiz i el Sincrotó ALBA ha permès sintetitzar un nou catalitzador capaç d'hidrogenar el diòxid de carboni a metà amb millores significatives en comparació amb els seus anàlegs existents.

El seu avantatge principal és que té una activitat molt superior i, per tant, la temperatura de reacció es pot baixar dels 270-400ºC habituals a només 180ºC, amb una excel·lent estabilitat a llarg termini. A més, aquest catalitzador és capaç de funcionar en condicions de subministrament d'energia intermitent, la qual cosa es combina molt bé amb sistemes de producció d'electricitat basats en energies renovables, i el seu procés de síntesi és ecològic, el que el converteix en una opció encara millor en termes mediambientals.

El nou catalitzador sòlid va ser dissenyat i sintetitzat a l'ITQ mitjançant un procediment de síntesi hidrotermal suau i verd, que va donar com a resultat un material que conté àtoms de carboni intersticials dopats a la xarxa cristal·lina d'òxid de ruteni (Ru), permetent l'estabilització dels cations de Ru en un estat d'oxidació més baix amb la formació d'una fase d'oxicarbonat de ruteni encara no reportada.

D'aquesta manera, s'ha aconseguit una imatge completa de la seva estructura i dels orígens de la seva activitat catalítica combinant diverses tècniques de sincrotró en diferents línies de llum de l’ALBA, combinades al seu torn amb estudis avançats d'imatge a nanoescala realitzats a la Universidad de Cádiz. L'ús combinat d'aquestes eines de caracterització ha permès l'accés a la informació fonamental del catalitzador, com ara la seva estructura electrònica i geomètrica. 

 

L'economia circular, clau per a trobar solucions a la crisi climàtica

L'economia lineal ha demostrat ser insostenible a llarg termini a causa del seu ús ineficaç dels recursos naturals, que condueix a una gran quantitat d'emissions de gasos d'efecte hivernacle i a la generació de residus. Un model alternatiu, l'anomenada economia circular, es basa en un cicle de producció eficient que se centra en la minimització de residus i un millor reciclatge i sembla ser clau per trobar solucions a la crisi climàtica. Un procés que pot ser essencial en aquest repte és el segrest i l'ús del diòxid de carboni (CO2), és a dir, transformar el diòxid de carboni atmosfèric o produït en portadors d'energia o molècules de plataforma de la indústria química.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.