10 propostes per a descobrir el Vallès Occidental aquest agost

Sota el lema “Tens molt estiu” el Consell Comarcal vol posar de manifest l’àmplia oferta d’activitats que la comarca ofereix per gaudir aquestes vacances

Un any més el Consell Comarcal vol donar a conèixer l’oferta turística de la comarca, tant per les persones que la visiten com per a tothom qui hi viu. El període de vacances és un bon moment per descobrir racons amagats o visitar municipis que, tot i tenir molt a prop, de vegades no coneixem. Enguany, sota el lema “Tens molt estiu” es vol posar de manifest l’àmplia oferta d’activitats que la comarca ofereix per gaudir aquestes vacances.

La web de turisme del Consell Comarcal ofereix diferents propostes a realitzar segons els àmbits temàtics i les preferències de la persona visitant. Es fa especial èmfasis en el turisme familiar i de proximitat, oferint propostes específiques. Es permet, per exemple, descarregar la guia “Explora el Vallès”, que proposa diferents activitats per fer en família al mateix temps que conté elements de divulgació de la natura o el patrimoni.

 

Les 10 propostses del Servei de Turisme del Vallès Occidental

Perquè no et quedis sense fer res, el Servei de Turisme del Vallès Occidental ha volgut compartir les seves principals propostes per descobrir la comarca. En el document elaborat pel Servei de Turisme del Vallès Occidental, pots trobar totes les explicacions, des de com arribar als llocs fins a què hi pots fer. De totes maneres, aquí et deixem un resum: 

 

1. El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i de l’Obac

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i de l’Obac ofereix una àmplia proposta d’activitats i rutes per gaudir de la natura. Està format per un paisatge de cingles i conglomerats on hi destaca La Mola, el cim i punt més alt i emblemàtic del Vallès Occidental. Coronant la muntanya, hi trobareu el conjunt de l’antic monestir romànic de Sant Llorenç del Munt i podreu contemplar esplèndides vistes sobre la geografia catalana.

Sant Llorenc del Munt. FOTO: Arxiu

Sant Llorenc del Munt. FOTO: Arxiu

 

2. El Parc Natural de la Serra de Collserola

Amb el Tibidabo com a turó més emblemàtic, el massís de Collserola és el parc natural de l'àrea metropolitana de Barcelona. Un espai verd de gran valor natural i cultural amb una àmplia mostra d'ambients mediterranis, amb predomini dels boscos, així com diverses formacions de vegetació baixa.

Pel que fa a la fauna, hi són representades pràcticament totes les espècies animals del bosc mediterrani. El Parc Natural de la Serra de Collserola s'ha convertit en una escola de natura excepcional, en destí excursionista i en zona d'esbarjo popular. Un destí apte per a totes les edats, a poques passes de la ciutat.

Un camí de Collserola. FOTO: Arxiu

Un camí de Collserola. FOTO: Arxiu

 

3. El modernisme de la Masia Freixa de Terrassa

Si alguna cosa caracteritza la comarca del Vallès Occidental és el seu llegat modernista. Una de les joies arquitectòniques del patrimoni modernista vallesà és la Masia Freixa, un edifici d’inspiració gaudiniana construït per l’arquitecte Lluís Muncunill entre el 1905 i el 1910. Us sorprendran els perfils arrodonits de la seva estructura i l’ús de l’arc parabòlic.

La masia va ser edificada sobre l’estructura d’una antiga fàbrica tèxtil de l’industrial Josep Freixa que, posteriorment, la va reconvertir en la seva residència familiar. Actualment acull l’oficina de turisme de Terrassa.

 

4. La Seu d'Ègara

La Seu d’Ègara es troba al bell mig del parc de Vallparadís, sobre el turó on hi ha l’antic nucli de Sant Pere de Terrassa. Es tracta d’un conjunt excepcional dins del patrimoni històric i artístic català. En aquests moments està en marxa la seva candidatura per obtenir la distinció de Patrimoni de la Humanitat, que atorga la UNESCO, basada en el caràcter únic i universal d’alguns elements singulars que conserva.

 

5. El monestir de Sant Cugat

El monestir de Sant Cugat va ser el més important de tot el comtat de Barcelona a l’època medieval i és considerat un dels conjunts monàstics més ben preservats de Catalunya. Actualment consta de l’església i d’un magnífic claustre, que acull la seu central del Museu de Sant Cugat.

Monestir de Sant Cugat. FOTO: Ajuntament de Sant Cugat/Mané Espinosa

Monestir de Sant Cugat. FOTO: Ajuntament de Sant Cugat/Mané Espinosa

 

6. La natura del riu Ripoll

El riu Ripoll travessa, al llarg dels seus 40 quilòmetres de recorregut, els municipis de Sant Llorenç Savall, Castellar del Vallès, Sabadell, Barberà del Vallès, Ripollet i Montcada i Reixac. Durant els darrers anys, s’ha anat adequant i millorant els seus camins amb l’objectiu d’oferir un espai on poder realitzar activitats del lleure i la natura que en puguin gaudir tots els ciutadans. 

Alguns espais destacats en serien l’àrea d’estada de les Arenes a Castellar del Vallès o el Torrent de Colobrers de Sabadell.

 

7. Cultura al Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya

L’arquitecte Lluís Muncunill va construir aquest magnífic vapor l’any 1907 per encàrrec de tres industrials terrassencs dedicats a la fabricació de teixits de llana: Aymerich, Amat i Jover. L’edifici actualment acull la seu del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya i està considerat un dels millors exemples del modernisme industrial català.

 

8. El secret amagat de la Vall d'Horta

La Vall d’Horta és un petit paradís de gran riquesa natural i paisatgística, situat dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i inclòs en el terme municipal de Sant Llorenç Savall. Aquesta vall és un territori amb personalitat pròpia, testimoni d’un passat agrícola com ho demostren les terrasses i feixes de la seva orografia, les masies (la Roca, la Muntada, les Oliveres,...) i el patrimoni arquitectònic (les barraques de vinya, els murs de pedra seca, el forn de pega,...).

 

9. Dues propostes novedoses

El Museu Internacional dels Titelles a Palau-Solità i Plegamans impulsa i organitza diferents activitats inclusives relacionades amb les arts escèniques, plàstiques, l’educació, la literatura i el patrimoni. A més, durant tot l’any organitzen visites guiades a les seves instal·lacions.

Per altra banda, a Santa Perpètua de Mogoda hi trobem el Museu del Treball i la Indústria Viva (MTIV). El treball i les dones, el procés de transformació de poble agrari a industrial, l'evolució del treball i el seu impacte són alguns dels grans temes que presenta el MTIV, que té com a seu principal el Vapor.

 

10. Visita als productors locals

Horta, vi, oli, formatge, ous… vine a descobrir tot el que t’ofereix la terra del Vallès! Els productors i elaboradors de la comarca t’obren les portes perquè puguis tastar, olorar, viure i veure d’on surten els productes que mengem.

Tomàquet Mandó de Collserola. FOTO. Parc Natural de Collserola

Tomàquet Mandó de Collserola. FOTO. Parc Natural de Collserola

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.