17 restaurants de Cerdanyola celebren la Setmana del Bacallà

Els restaurants oferiran plats amb el bacalà com a ingredient principals entre el 24 de febrer i el 5 de març

El bacallà torna a ser protagonista de la restauració cerdanyolenca amb la posada en marxa de la 17a Setmana del Bacallà. Els mesos de febrer i març són el punt àlgid de la qualitat d'aquest producte, que serà l'ingredient principal dels plats que prepararan 17 restaurants de la ciutat entre el 24 de febrer i el 5 de març.

Com cada any, els participants oferiran un mínim d'un plat amb bacallà al seu menú diari, i cinc més a la seva carta. La celebració de la Setmana del Bacallà a Cerdanyola del Vallès inclou un taller de cuina al Mercat de Serraperera, un concurs de receptes amb bacallà al Mercat de Les Fontetes i una exposició bibliogràfica de cuina a la Biblioteca Central.

Producte versàtil i de qualitat

El president del Gremi d'Hostaleria del Vallès i el Barcelonès i gerent del Restaurant Los Abetos, Antonio Castro, assenyala que és una de les setmanes més importants per a la restauració de Cerdanyola. Aquest dimecres 15 de febrer s'ha presentat oficialment la 17a edició d'aquesta iniciativa ja consolidada a la ciutat. "És un producte molt valorat pels restauradors perquè ens permet fer una varietat de receptes molt àmplia i perquè té unes característiques nutricionals molt positives", diu Castro.

Tot i que el bacallà es pot comprar i trobar als restaurants durant tot l'any en la seva versió salada, aquesta és la millor època per aconseguir el bacallà fresc. D'entre els 600 tipus de bacallà que existeixen, el bacallà que més destaca és l'Skrei de Noruega. Aquest bacallà recorre milers de quilòmetres a través d'aigües molt fredes, amb la qual cosa presenta una musculatura més desenvolupada i acumula un greix que li atorga un gust més intens.

La situació econòmica actual també es veu reflectida en l'esdeveniment. Enguany s'ha reduït lleugerament el nombre de restaurants que hi participen, i el president del Gremi assenyala que és una conseqüència dels tancaments d'establiments que s'han donat en l'últim any: "Tenim menys restauració que altres anys". Quant a la pujada de preus generalitzada, els restauradors afirmen que també s'ha notat en el cost del bacallà. "Aquest any hi ha menys captures de bacallà i, per tant, el preu ha pujat", diu Castro, qui assegura que tot i aquest augment, continua sent un producte que es pot comprar "bé de preu" i del qual s'aprofiten totes les parts. Tot i això, reconeix que els restaurants hauran de sacrificar marge de benefici per poder-lo oferir.

En la presentació també han participat la primera Tinent d'Alcaldia, Pepi Rivera, com a representant del govern local, i els paradistes del Mercat de Les Fontetes especialitzats en bacallà, Teresa Rico i Vicente Quispe. Rivera ha agraït la tasca i la iniciativa anual del Gremi d'Hostaleria i dels mercats municipals.

Presentació de la Setmana del Bacallà al Mercat de Les Fontetes. FOTO: Mónica GM

Presentació de la Setmana del Bacallà al Mercat de Les Fontetes. FOTO: Mónica GM

Els restaurants participants

En aquesta edició de la Setmana del Bacallà hi participen els següents restaurants:

 • Restaurant Shapó
 • Bar Restaurant Grau
 • Autèntic
 • Restaurant Tast & Gust
 • Restaurant Capicua
 • Restaurant Los Abetos
 • Casa Andreu 2
 • Restaurant Cinnamon
 • Bar de tapes El Pinar
 • Restaurant El racó de la plaça
 • Restaurant Els cargols
 • Hotel Torre Vermella
 • Restaurant Braseria El Cava
 • Blablabeo
 • Restaurant Masia Tito Carlos
 • Umami bellaterra
 • El Cafè del Turó

Activitats als mercats

També s'hi sumen a la iniciativa els Mercats Municipals de Les Fontetes i Serraperera. El divendres 3 de març, a les 17.30 h, es farà un taller de cuina tradicional del bacallà al mercat de Serrapereraa càrrec de Montse Torregrossa. Les inscripcions es poden fer a la parada Espai Xarcuter Montse.

El dissabte 11 de març, el mercat de Les Fontetes acollirà un concurs de cuina en el qual es valorarà l'elaboració, la presentació i el sabor dels plats. Els concursants s'hauran d'inscriure i podran finalitzar l'elaboració del plat el mateix dia 11 a les 11.30 h al mercat. Els productes per cuinar s'han de comprar a les parades del Mercat de Les Fontetes i s'atorgaran quatre premi que consistiran en vals de compra o sopars a un dels restaurants participants a la Setmana del Bacallà. El jurat estarà format per cuiners locals.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.