2022: L’any del retorn a la normalitat prèvia a la pandèmia

L’any 2022 va començar amb una nova onada de casos de Covid-19 acompanyats de restriccions, i finalitza amb nous casos de coronavirus però amb un escenari totalment diferent

El 31 de desembre es tanca un any de transició entre la gestió de la pandèmia amb restriccions i la normalització dels nous casos. Així, l’any 2022 ha vist l’eliminació progressiva de les mesures per prevenir casos de Covid-19 i l’augment de l’administració de vacunes. Altres esdeveniments d'impacte global també han tingut efectes a Cerdanyola del Vallès, com l'esclat de la geurra a Ucraïna, i també han estat notícia temes locals com la recuperació dels actes multitudinaris o els èxits esportius.

Tornada a la normalitat

L’any 2022 arrencava amb una onada de casos de Covid-19 -amb especial protagonisme de la variant Òmicron- que va comportar restriccions durant les festes nadalenques i mesures que es van allargar les setmanes següents. Progressivament, els casos i la gravetat dels malalts van disminuir i van anar desapareixent les restriccions. Actualment, l’única mesura vigent és l’ús obligatori de mascareta al transport públic i als centres sanitaris com hospitals, CAP o farmàcies.

Festa dels 35 anys del TOT Cerdanyola. FOTO: Ale Gómez

Festa dels 35 anys del TOT Cerdanyola. FOTO: Ale Gómez

Aniversaris del 2022

Aquest ha estat un any especial per a diverses entitats que han celebrat diferents aniversaris. També ho ha estat per al TOT Cerdanyola, que va commemorar el seu 35è aniversari amb centenars de cerdanyolencs que van participar en les activitats organitzades per la revista durant el mes de juliol.

Més info: FOTOS: Les imatges de la festa dels 35 anys del TOT Cerdanyola

El 2022 també ha estat l’any de celebració dels 40 anys de Bambalina, els 50 de la Casa de Andalucía, els 20 del Concert al Castell de l’AMCV, els 40 del Radio Club Vallès, els 75 del Bar Grau, els 50 de la Floristeria Casamitjana, també els 50 del Club Bàsquet Cerdanyola, els 15 del projecte Cafè amb lletres, i els 35 anys de l’Escola de Teatre de l’Ateneu. A més a més, s’ha homenatjat el fotògraf Gabriel Escursell pels seus 50 anys de trajectòria retratant la vida de Cerdanyola i Ripollet.

Any pre-electoral

l’any també es tanca amb la mirada posada en un dels moments que marcaran el 202 i els quatre anys següents: les eleccions municipals del pròxim mes de maig. Alguns partits polítics ja han anunciat els seus candidats als comicis municipals, però alguns encara tenen pendent fer l’anunci oficial per poder tenir el quadre final de quines seran les candidatures que hi haurà sobre la taula. Des del 2019, el PSC governa en solitari a Cerdanyola amb Carlos Cordon com a alcalde. L’oposició està formada per sis partits: ERC, Ciutadans, Guanyem, En Comú Podem, Junts i PP.

Últim adéu a referents culturals i socials de la ciutat

Aquest 2022, Cerdanyola ha hagut d’acomiadar a persones que han tingut un impacte important en la vida social i cultural de la ciutat. Al mes d’abril, l’històric activista i divulgador cerdanyolenc, Albert Lázaro, va morir a causa d’una llarga malaltia. Lázaro es va convertir en un referent de la lluita ecologista i la recuperació de la història de Cerdanyola. Al novembre d’aquest 2022, Cerdanyola va dir adéu a un dels artistes més representatius de la ciutat: Salvador Mañosa. El cerdanyolenc va ser el creador d’escultures emblemàtiques de la ciutat com el monument a Lluís Companys de la plaça de l’Estatut o l’estàtua de la República a la plaça Sant Ramon. A més a més, destaca la seva implicació en la defensa de les víctimes de l’amiant i els afectats per l’asbestosi, malaltia que patia ell mateix.

Durant aquest any també s’ha acomiadat altres persones conegudes i estimades a la ciutat, com Jordi Molina, propietari del mític bar El Quijote del passeig de Cordelles i una de les cares més conegudes de l’hostaleria cerdanyolenca. També es va dir adéu al veí de Cerdanyola, Joan Pujades, pare de l’actor Octavi Pujades i qui es va convertir en l’entranyable protagonista de les xarxes socials del seu fill durant la pandèmia. Recentment, l’actor ha publicat un llibre de contes basat en les experiències viscudes amb el seu pare.

Crisi de preus

Malgrat s’han superat els moments més durs de la pandèmia en l’àmbit econòmic i social, la situació actual manté la incertesa dels últims temps. La guerra a Ucraïna, el preu de l’energia i els productes i les mesures climàtiques estan a l’ordre del dia d’aquest any i del següent. 

Segons l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), el preu de la cistella de la compra ha augmentat un 15,2% al conjunt de l’estat respecte a l’any anterior. També són protagonistes el preu de l’energia i els carburants, així com els efectes de la guerra a Ucraïna i les eleccions generals previstes per al desembre de 2023. 

El futur local

Posant la mirada en l’any 2023, a Cerdanyola hi ha diversos fronts oberts en tots els àmbits. Urbanísticament, caldrà veure l’evolució del projecte del parc de l’Alba i la demanda interposada per set entitats, també el futur de la zona del carrer de Santa Teresa i el pavelló projectat a la CEM Riu Sec. Culturalment, s’esperen els esdeveniments anuals i les noves propostes de museus i entitats. Esportivament, els clubs que van signar èxits la temporada passada tenen l’objectiu de consolidar-se mentre altres tanquen l’any amb resultats que donen esperança per a noves celebracions. En els pròxims dies, el TOT tractarà amb més profunditat els projectes i reptes del 2023.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.