Tornada l'escola en plena sisena onada de la Covid-19: tot el que cal saber

Un 41% dels infants cerdanyolencs de 5 a 11 anys ja tenen la primera dosi de la vacuna

Aquest dilluns, 10 de gener, tornen a reobrir les escoles de Cerdanyola del Vallès després de les vacances de Nadal. Tot i l'expansió del coronavirus en les últimes setmanes, la tornada a les aules és 100% presencial, però la mascareta i les quarantenes pels no vacunats seguiran marcant l'activitat escolar, tot i que amb algun canvi. A més, les autoritats recomanen no portar a l'escola els alumnes que presentin símptomes relacionats amb la Covid-19, com febre o congestió. Cal recordar que durant el primer trimestre del curs, les escoles van ser un dels epicentres dels contagis.

Així, es mantenen les principals mesures per prevenir contagis. 

 • L'ús de la mascareta, que és obligatòria a partir de 6 anys. Els alumnes d'un mateix grup han de portar mascareta a classe, però se la poden treure en espais exteriors, si no es barregen amb altres classes.
 • L'entrada i la sortida ha de ser esglaonada.
 • Els alumnes s'organitzen en grups estables de convivència.
 • Als menjadors s'ha de mantenir la distància (1,5 m o una cadira buida) entre els alumnes que són de diferents aules.
 • No cal mantenir la distància de seguretat d'1,5 metres en els grups de convivència estable.

 

Què fer quan hi ha un positiu a classe?

 • L'alumne positiu s'haurà de confinar. Actualment les quarantenes són de 7 dies.
 • A partir d'ara, només es confinarà l'aula sempre i quan hi hagi 5 positius o més d'un 20% d'afectació.
 • El Govern oferirà antígens gratuïts a tots els alumnes d'un grup de convivència estable on hi hagi un positiu.
 • Si l'alumne té la pauta completa de vacunació o ha passat la Covid-19 en els darrers 3 mesos, s'ha de fer un test d'antígens. Si el resultat és negatiu, no haurà de fer quarantena.
 • La direcció del centre educatiu farà arribar una carta amb les indicacions (segons si d'ha d'adreçar al CAP, en el cas d'educació infantil o primària, o a la farmàcia, a partir de l'educació secundària) com a contacte estret escolar, de manera que el test sigui supervisat i gratuït i que el resultat es registri al sistema de dades de Salut/Educació.
 • Si l'alumne no està vacunat o no té la pauta de vacunació completa ni ha passat la covid-19 ens els últims tres mesos, ha de fer una quarantena de 7 dies.

Més info: El Govern oferirà antígens gratuïts quan hi hagi un positiu a l'escola

Vacunació dels infants

La vacunació entre els infants continua avançant a Cerdanyola. El 63,6% dels joves d'entre 12 i 15 anys ja tenen la pauta completa de la vacuna contra la Covid-19, una dada superior a la mitjana catalana, que se situa en el 58%. A més, un 78,9% dels cerdanyolencs d'aquesta edat tenen almenys una dosi.

Pel que fa als infants de 5 a 11 anys, només un 2,8% té la pauta completa. Cal recordar que la vacunació en aquesta franja va començar el 15 de desembre. En aquest sentit, un 41,7% ja té la primera dosi. A Catalunya aquesta xifra és del 27,7%.

Més info: La Covid-19 durant el 2021: Any de la vacunació i certa recuperació de la normalitat

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.