La Covid-19 durant el 2021: Any de la vacunació i certa recuperació de la normalitat

Des que va començar la vacunació, a Cerdanyola s'han posat més de 105.200 vacunes

L’any 2021 va començar amb l’esperança que oferia l’inici de la vacunació contra la Covid-19.  Els mesos van passar amb una baixada de contagis, que s’ha donat la volta en aquest final d’any per l’aparició de la variant Òmicron, també a Cerdanyola.

105.214 vacunes a Cerdanyola

El procés de vacunació contra la Covid-19 ha marcat l’any 2021 des del seu inici. Des que va arrencar la campanya de vacunació, a Cerdanyola s’han posat 105.214 vacunes, comptant les primeres, segones i terceres dosis. El 28 de desembre, el 90,3% de la població cerdanyolenca ja compta amb la pauta completa.

 

Primer es va vacunar la gent gran, i al febrer ja s’havien immunitzat les residències de gent gran. Després es va seguir avançant amb els professionals essencials i les persones de risc, i seguidament les següents franges d’edat. Un any després de l’inici, ha començat la vacunació dels menors de 12 anys, que fins ara no havien estat focus de contagis. Als infants se’ls administra una versió reduïda de la vacuna Pfizer. A més, el 25% de Cerdanyola ja compta amb la tercera dosi.

Cerdanyola no va tenir punts de vacunació propis fins que al setembre es va obrir un punt a la UAB. A finals d’any, el CAP II ha començat a administrar les dosis de reforç i l’ambulatori de Les Fontetes s’ha reobert per vacunar els infants.

Més info: L'ambulatori de Les Fontetes reobre com a punt de vacunació

Quatre onades de contagis

Cerdanyola i el conjunt de Catalunya va donar la benvinguda al 2021 entre restriccions i en mig de la tercera onada. Al febrer es va dissoldre l’onada, i la primavera va permetre recuperar certa normalitat.

Una nova onada a l’estiu semblava complicar les perspectives positives, ja que es van batre rècords de contagis amb un risc de rebrot de 1.600 punts a Cerdanyola. La vacunació va frenar l’impacte de la mortalitat d’onades anteriors.

Gràfic de l'evolució del risc de rebrot a Cerdanyola des de l'inici de la pandèmia. FONT: Departament de Salut

Gràfic de l'evolució del risc de rebrot a Cerdanyola des de l'inici de la pandèmia. FONT: Departament de Salut

Ja a la tardor, la situació va tornar a ser plàcida i la sensació era d’estar a prop del final de la pandèmia. No ha estat així i l’any acaba amb l’onada més gran de contagis registrant xifres mai vistes des de l’inici de la pandèmia: més de 500 nous positius en una setmana i 2.600 punts de risc de rebrot. La gravetat, però, es veu alleugerida per la cobertura de la vacunació. Actualment, hi ha cinc persones de Cerdanyola hospitalitzades per la Covid-19, una xifra allunyada dels ingressos d'onades anteriors: més d'una desena al juliol i gairebé una vintena a inicis d'any.

Més info: Rècord de contagis setmanals a Cerdanyola

Convivint amb el virus

Després d’un 2020 ple d’ajornaments i cancel·lacions, el 2021 ha estat l’any de la recuperació d’una certa normalitat que ha surfejat les onades del virus. En aquest període, s’ha après a adaptar les activitats i la vida diària a la presència del virus. A Cerdanyola, es va recuperar Sant Jordi, el Roser de Maig, la Festa Major de Sant Martí, i activitats més petites que també s’havien anul·lat, així com actes multitudinaris com l’esport i el Fantosfreak, i es va repetir el Festival de Blues adaptat.

Malgrat tot, hi ha sectors que, gairebé dos anys després, continuen patint els efectes de les restriccions, com l’oci nocturn i la restauració. El 2021 es tanca amb una onada de contagis mai vista fins ara i amb mesures ja conegudes per tothom com el toc de queda, l'obligatorietat de mascareta a l'aire lliure i la limitació d'aforaments. 

Més info: Les imatges que resumeixen l'any 2021 a Cerdanyola

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.