25 anys de transició del barri de Canaletes plasmats en paper

L'Ajuntament ha impulsat l'edició del llibre 'Canaletes. Un barri amic al peu de Collserola' amb motiu del 25è aniversari

L'Ajuntament de Cerdanyola, juntament amb la periodista Mónica González i l'associació de veïns de Canaletes, entre altres col·laboracions, han editat un llibre amb motiu del 25è aniversari del barri de Canaletes de títol 'Canaletes. Un barri amic al peu de Collserola (1996-2021)'. S'entregaran còpies del llibre a les biblioteques escolars i central, a més de a qualsevol veí que ho sol·liciti. 

L'associació de veïns va fer la proposta amb l'objectiu de repassar des del passat fins al present i futur què ha estat i què és i serà el barri, recuperant la seva història. Les anades i vingudes dels projectes urbanístics, passant per diferents etapes polítiques de la ciutat, han donat lloc al barri actual. El llibre descriu aquest recorregut amb fotografies, a més de recollir vivències testimonials i dades històriques. 

"És un llibre fet entre moltes persones, cadascú amb la seva aportació, però amb la convicció compartida de recuperar la nostra història i fer-ho entre tots", segons va explicar l'encarregada de fer el recull d'imatges i informació, Mónica González. L'acte de presentació va convidar també l'exalcaldessa, Cristina Real, la regidora de Moviments Socials i Entitats Ciutadanes, Marian Navarro, i el president de l'associació del barri, Jose Antonio Trigueros

Una Canaletes industrial

La presentació del llibre va tenir lloc a la sala d'actes del PEM Guiera divendres 14 de gener al vespre. L'acte va recrear l'estructura cronològica que conforma el llibre per mitjà de les intervencions dels quatre convidats, començant pels inicis del barri a partir del testimoni de l'exalcaldessa Cristina Real.

Canaletes va començar sent un prototip de barri industrial i un espai cobejat per l'expansionisme tardofranquista des dels anys 50, com una extensió de Barcelona. De fet, al Pla Comarcal de 1953 es parlava de construir 4.500 habitatges d'entre 8 i 15 plantes amb el perill de convertir Cerdanyola en una ciutat massificada.

Imatge del llibre 'Canaletes. Un barri al peu de Collserola'. FOTO: Nora Muñoz Otero

Imatge del llibre 'Canaletes. Un barri al peu de Collserola'. FOTO: Nora Muñoz Otero

Cristina Real va viure en primera persona, primer com a regidora i més tard com a alcaldessa, les diferents etapes de lluita per evitar la massificació del barri. "Cerdanyola podia haver arribat a 200.000 habitants acollint molta immigració que en aquells arribava a Barcelona", segons Real. Gràcies a la reivindicació de la Plataforma Salvem Canaletes, finalment al barri es van construir 1.327 habitatges, 829 d'ells de protecció oficial.

L'exalcaldessa va viure el procés de gestació dels equipaments del barri en col·laboració entre l'Ajuntament i l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Real va reivindicar especialment el Casal d'Avis i va gestionar el Parc Guiera com a alcaldessa; més tard també ees va instal·lar el camp de futbol i la piscina municipal de la zona. "El rendiment d'aquestes instal·lacions ha acabat sent molt important", va subratllar Cristina Real

Quasi tots els objectius assolits

Actualment, qui estableix el contacte directe entre l'administració i l'associació de Canaletes és la regidora Marian Navarro, qui va destacar durant la presentació les tres propostes que s'han fet amb motiu del 25è aniversari del barri de Canaletes: el retrobament de persones rellevants i la placa, que ja es van completar al juny de 2021, i per últim l'edició d'aquest llibre. 

Navarro va posar en valor la importància de la reivindicació de l'associacionisme de barri, "que ara sembla que s'ha acabat, però res més lluny de la realitat". Va aprofitar també per recordar la petició de construir un Centre Cívic a Canaletes. 

L'exalcaldessa Cristina Real i la regidora Marian Navarro a la presentació del llibre 'Canaletes'- FOTO: Nora Muñoz Otero

L'exalcaldessa Cristina Real i la regidora Marian Navarro a la presentació del llibre 'Canaletes'- FOTO: Nora Muñoz Otero

Jose Antonio Trigueros, president de l'associació de veïns, va concloure l'acte parlant de la Canaletes de l'actualitat. Va començar destacant la particularitat del barri, relativament nou, que va ser fundat per parelles joves "amb molt de desenvolupament vital", que van formar la seva família. El barri va experimentar un procés de teixit social fins a assolir fites com la celebració d'una festa pròpia.

Segons el president, fins ara s'han resolt pràcticament totes les reivindicacions excepte la reivindicació del transport traduïda en una connexió directa amb Barcelona. També el reclam del Parc Arqueològic, és a dir, aconseguir que la Masia de Canaletes sigui d'ús públic. “Tenim un problema i és la implicació de les noves generacions en l’associació”: així va concloure Trigueros amb la intenció de promoure la importància de mantenir viva l'associació en el futur. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.