40 carros i una setantena de cavalls i egües participen als Tres Tombs

Un dia esplèndid d'hivern ha acollit la 25a passada de Tres Tombs a Cerdanyola

Cerdanyola del Vallès ha celebrat aquest diumenge 14 de gener una passada de Tres Tombs molt especial, la número 25 des que es va recuperar la commemoració de Sant Antoni Abat a la ciutat. Un total de 40 carros i carruatges tirats d'una setantena de cavalls, egües, ponis i mules han fet sonar cascavells en un dia radiant d'hivern. 

Més info: FOTOS: La passada dels Tres Tombs de 2024

Elegància i rialles a la desfilada

La passada s'ha iniciat a les 12 h al carrer dels Boters, al Parc Tecnològic, encapçalada per la imatge de Sant Antoni Abat i els banderers i cordonistes Miquel Soler Gómez, Roger Soler Serrano i Joan Soler Gil, seguits dels banderers infantils de l'escola Escaladei Èric Fidalgo, Carla Claveria i Roger Martínez. El testimoni d'elegància dels seus cavalls i les seves vestimentes l'han pres les quatre genets de Cubelles que continuaven el seguici i lluïen decoracions de perles a les cues dels seus cavalls. 

Passada dels Tres Tombs 2024. FOTO: Bernat Millet

Passada dels Tres Tombs 2024. FOTO: Bernat Millet

Tot seguit han passat la Penya Blaugrana de Cerdanyola, les escoles Escaladei i Montserrat vestits de pastorets i un petit carruatge presidit pels infants més joves de la desfilada. L'entitat Bambalina i el seu característic carro de flors de colors ha destacat un any més. Com és tradicional, Castellers i Diables de Cerdanyola han portat la gresca a la passada fent el recorregut a peu sense cap mena d'animal, tot animant al públic fent cantarella i brindant espectacle. 

Passada dels Tres Tombs 2024. FOTO: Bernat Millet

Passada dels Tres Tombs 2024. FOTO: Bernat Millet

Per tancar el seguici, l'Associació Eqüestre de la Conca de Barberà ha cridat l'atenció dels espectadors amb els seus carros de barrils, fruits secs i branques tirats de grups grans de cavalls peluts i de cames amples. 

Benedicció de mascotes

Per acabar, com és costum el bisbe de la ciutat ha beneït amb aigua beneïda les mascotes dels assistents, els quals han fet una llarga cua de més d'un centenar de persones. Entre els animals que han rebut l'esquitxada santa, sobretot s'hi trobaven gossos però també conills o tortugues

Passada dels Tres Tombs 2024. FOTO: Bernat Millet

Passada dels Tres Tombs 2024. FOTO: Bernat Millet

Veus animalistes en contra

Entre el públic assistent no tot eren cares alegres. A l'altura de la plaça de l'estatut (la rotonda de la C), un grup d'activistes de l'associació animalista vegana Vallès Animal Save han protagonitzat per segon any consecutiu una protesta silenciosa en contra de l'ús d'animals en la festivitat. Les pancartes mostraven missatges com "Basta ya de explotación animal", "No le hagas a los demás lo que no te gustaría que te hicieran" o "Mira a través de sus ojos". 

Passada dels Tres Tombs 2024. FOTO: Bernat Millet

Passada dels Tres Tombs 2024. FOTO: Bernat Millet

En paraules dels activistes que hi han protestat, durant la passada "pateixen ansietat i estrès a jutjar pels moviments amb el cap, la salivació i altres gesticulacions". Els activistes atribueixen la seva exhibició a una "cosificació animal" i critiquen el fet que els facin caminar sobre asfalt i portant pes "només pel gaudi humà". Així, l'associació animalista demana una passada de Tres Tombs sense animals

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.