7 denúncies diàries al Vallès Occidental per violència masclista

El maltractament habitual és el delicte més comú de violència contra la dona a Cerdanyola del Vallès

S’han presentat 628 denúncies per violència contra les dones al Vallès Occidental durant el segon trimestre de 2022, 111 de les quals al jutjat de Cerdanyola. Es tracta d'un 19,2% més de denúncies a la comarca respecte al primer trimestre de l'any, i la xifra representa al voltant de les set denúncies diàries. Així ho informa el Consell Comarcal, que publica un recull de dades estadístiques judicials trimestrals relacionades amb la violència de gènere en la comarca. 

Xifra més alta en 9 anys

És el primer trimestre des de 2013 que el nombre de denúncies és superior a les 600, amb un dels increments més elevats del període.

De les 628 denúncies, el 85,2% (535) van ser presentades amb un atestat policial amb denúncia de la víctima, segons l'informe. L'atestat policial és l'únic procediment pel qual s'han rebut denúncies a Cerdanyola, on de les 111 totals, 97 denúncies provenen d'atestat policial amb denúncia de la víctima, cinc amb denúncia de la família i nou per intervenció directa de la policia.

Font: Consell Comarcal del Vallès Occidental

Font: Consell Comarcal del Vallès Occidental


Al Vallès Occidental també destaquen, tot i que en una proporció molt inferior, les denúncies presentades amb part de lesions rebut directament al jutjat, un 10,5% (66). Als partits judicials de Sabadell i de Terrassa, els dos municipis amb més població de tota la comarca, és on s’han tramitat més denúncies, 212 i 192, respectivament.

El maltractament habitual, delicte més comú a Cerdanyola

Durant el segon trimestre de l'any 2022 s’han registrat un total de 711 delictes a la comarca. D’aquests, el 66% (471) són per lesions lleus. Els segueixen els delictes de trencament de penes i mesures (12%; 85), els de maltractament habitual (9%; 64) i els delictes contra la llibertat, la integritat moral, la intimitat i l’honor (8,9%; 63).

Captura de pantalla 2022 10 27 a les 12.47.42

Font: Consell Comarcal del Vallès Occidental

 
A Cerdanyola, en canvi, els percentatges són diferents dels de la comarca. Dels 131 delictes de violència contra la dona registrats al jutjat de Cerdanyola, el més comú és el de maltractament habitual, que representa el 41,2% (54 delictes). Les dades del Consell Comarcal indiquen que el segon delicte més usual és el de lesions lleus (30), seguit de trencament de penes i mesures (23), vuit delictes contra la llibertat, integritat moral i intimitat i 16 per altres causes. 


Rebuig a més de la meitat d'ordres de protecció

Pel que fa a les ordres de protecció, de les 138 que s’han admès a tràmit a la comarca s'han denegat més de la meitat, un 56,5% en total. A Cerdanyola s'han sol·licitat 30 ordres de protecció, el 60% de les quals (18) han estat denegades.
 

Només el 10% de denúncies es condemnen

Del total de denúncies que es posen al Vallès Occidental, quasi la meitat (46,5%) dels procediments judicials a la comarca terminen en sobreseïment provisional. A grans trets, el sobreseïment provisional es determina quan es justifica que no hi ha proves suficients que demostrin l'acusació del delicte, o si no es pot demostrar qui va cometre el delicte en qüestió. Aquesta resolució es pot recórrer si es modifiquen les circumstàncies que van portar a determinar el sobreseïment.

La proporció de les sentències condemnatòries a la comarca és del 10% del total. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.