8 de cada 10 dones del Vallès Occidental han patit, com a mínim, un fet de violència masclista

La violència sexual és la que més han patit les dones enquestades de la comarca durant l’etapa adulta

Els resultats de l’Enquesta de violències masclistes a Catalunya mostren que 8 de cada 10 dones enquestades residents al Vallès Occidental van manifestar haver patit, com a mínim, un fet de violència masclista al llarg de la seva vida (80,2%).

Així ho publica l'Observatori del Consell Comarcal, que també destaca que en territori vallesà, 7 de cada 10 dones enquestades han sigut víctimes de violència sexual al llarg de la seva vida i gairebé la meitat d’algun tipus de violència psicològica.

En el concepte de violència masclista, l’enquesta contempla diverses manifestacions que la societat ja comença a identificar-les com a tal i s’hi inclouen des de comentaris i gestos sexuals, exhibicionismes, violències sexuals digitals, tocaments amb violència i sense, amenaces, relacions sexuals sota coaccions o intimidacions psicològiques, assetjament sexual a la feina, agressions amb violència o intimidació, violacions i intents de violació.

Però també d’altres més íntims i difícils de reconèixer com ridiculitzar, humiliar, fer sentir inferior o valorar-se poc a si mateixa, assetjar pel mòbil, control sobre on estava i sobre els diners propis o treure-li els seus fills. 

Si s'analitzen els resultats anteriors excloent els fets de violència masclista que siguin comentaris o gestos, la proporció de dones que han patit fets en tot el seu cicle vital (infància i edat adulta) disminueix fins al 68,4% i durant l’any 2021 se situa en el 20,5%.

La violència sexual és la que més han patit les dones enquestades del Vallès Occidental durant l’etapa adulta (70%).  Aquesta xifra se situa gairebé 5 punts per sobre de la del conjunt de Catalunya (65,2%). A continuació, el tipus de violència que més han sofert és la psicològica, amb gairebé la meitat de la mostra (47%), seguida de la violència digital (29%).

Segons la informació del Departament d’Interior, aquest últim tipus de violència destaca per l’augment respecte als resultats de l’enquesta realitzada l’any 2019. També es tenen en compte altres violències com l’econòmica (17,1%), la física (12,8%) i la vicària (7,2%), que és aquella que té com a objectiu fer patir a la dona fent mal als seus éssers estimats, especialment els fills.

Tipologia de violència masclista en les dones enquestades que han patit com a mínim un fet de violència masclista des dels 15 anys al Vallès Occidental

Gràfic del Consell Comarcal del Vallès Occidental. Font: Enquesta de violències masclistes de Catalunya 2021 (Departament de l’Interior).

Gràfic del Consell Comarcal del Vallès Occidental. Font: Enquesta de violències masclistes de Catalunya 2021 (Departament de l’Interior).

 

 

L'operació estadística, impulsada pel Departament d’Interior de la Generalitat, es va fer a través d'una enquesta telefònica durant el novembre i desembre de 2021 a gairebé 10 mil dones de més de 15 anys residents a Catalunya.

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.