98 incendis forestals a la demarcació de Barcelona durant els dos primers mesos de l’estiu

El Vallès Occidental ha estat una de les comarques que ha tingut més incendis, amb un total de 16

98 incendis forestals amb un total de 101,34 hectàrees afectades s’han produït a la demarcació de Barcelona des de l'inici del Pla d'Informació i Vigilància contra incendis forestals (PVI) el 14 de juny, fins al 31 de juliol. D'acord amb l'informe de la Diputació de Barcelona, 63 incendis han estat en zones forestals, 25 en terrenys agrícoles i 10 en urbanitzacions.

El Vallès Occidental ha estat una de les comarques que ha tingut més incendis, amb un total de 16, de la mateixa forma que el Vallès Oriental, seguides del Maresme amb 12 incendis, el Baix Llobregat 12, l'Anoia 11, el Bages 9, l'Alt Penedès  8, Osona 7, el Berguedà 5 i el Garraf amb un incendi.

Mapa d'incendis detectas al Vallès Occidental del 15 al 31 de juliol | Pla d’Informació i Vigilància contra incendis forestals (PVI)

Mapa d'incendis detectas al Vallès Occidental del 15 al 31 de juliol | Pla d’Informació i Vigilància contra incendis forestals (PVI)

Segons el darrer informe quinzenal disponible, corresponent a la última quinzena de juliol, al Vallès Occidental n'hi va haver quatre, i al total de la Demarcació de Barcelona 26, 15 dels quals forestals, 9 agrícoles i 2 dins d'urbanitzacions. Del 15 al 31 d'agost, la comarca de Barcelona on més incendis es van produir va ser el Baix Llobregat, en dues setmanes hi va haver fins a 7 incendis.

Incendis detectats a la Demarcació de Barcelona del 15 al 31 juliol | Mapa i gràfics: Pla d’Informació i Vigilància contra incendis forestals (PVI)

Incendis detectats a la Demarcació de Barcelona del 15 al 31 juliol | Mapa i gràfics: Pla d’Informació i Vigilància contra incendis forestals (PVI)

L'equip d'informadors i vigilants del PVI, integrat per un total de 182 persones, han detectat així mateix 627 punts de risc en el conjunt del territori de la demarcació de Barcelona, dels quals 452 són per abocaments de material inflamable i 175 per detecció d'activitats amb foc. Segons informa la Diputació, també han realitzat un total de 353 actuacions de prevenció com ara d'incidències en camins o pistes en mal estat i en franges de vegetació en urbanitzacions o en la xarxa de punts d'aigua.

L'estiu passat, el nombre d’incendis d’aquesta campanya es va reduir a la meitat respecte de 2017, i va quedar molt per sota de la mitjana des de l’any 2000, en bona part perquè es va donar una situació meteorològica abans i durant l’estiu que va contribuït a que aquests incendis no tinguessin condicions favorables per progressar.

Els mitjans del Pla d'Informació i Vigilància contra incendis forestals

En aquesta edició del 2019, els mitjans humans del PVI el constitueixen 259 persones, de les quals 38 son guaites situats ens 18 punts de vigilància fixa, 182 informadors amb vehicle per recórrer un total de 91 rutes, 33 operadors de telecomunicacions i sis responsables de control. El pressupost global que aporta la Diputació de Barcelona al Pla es de 2,27 milions d'euros.

El Pla d'informació i vigilància (PVI) es va iniciar l'any 1996 a la comarca de l'Alt Penedès i el 2000 es va estendre a gairebé tots els municipis de la demarcació de Barcelona. En aquestes dues dècades s'ha constatat una sensibilització dels ciutadans i una disminució molt marcada de les conductes de risc a partir dels esforços realitzats en accions d'informació i dissuasió especialment en punts concrets on es concentra la població usuària de les zones forestals, sense oblidar la vigilància en aquelles zones més sensibles, especialment els territoris inclosos dins la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

L'informe del Pla d'Informació i Vigilància contra incendis forestals (PVI) pot consultar-se a través de la pàgina web, per municipi, comarca o pel total de la demarcació, i s'actualitza cada quinzena fins al 30 d'agost, que finalitza.