L'acte central del Dia de les Persones amb Diversitat Funcional reclama eliminar obstacles

Cerdanyola ha commemorat la jornada amb la lectura del manifest i un taller de percussió

La plaça Francesc Layret de la ciutat va presenciar divendres 3 de desembre la commemoració cerdanyolenca del Dia Internacional de les Persones amb disCapacitat/Diversitat Funcional. A les 11 h es va sentir als altaveus de la plaça el programa especial de Cerdanyola.info, tot seguit es va fer la lectura del manifest i, per últim, Som Percussió va organitzar un cercle de percussió obert a tothom. 

"Deconstruir, revisar i reformular"

L'entitat ASPADI va començar a les 11 h a repartir llaços blaus commemoratius a les persones assistents. En començar l'acte, un representant dels pares de l'Institut Joan XXIII i una portaveu de l'entitat Barcanova van llegir un manifest redactat per la Comissió de Treball de l'Àmbit de la disCapacitat/Diversitat Funcional. Hi van ser presents l'alcalde Carlos Cordón i la regidora de Serveis Socials, Pepi Rivera.

La primera part del manifest es va centrar en l'aspecte dels drets fonamentals. El portaveu de Joan XXIII va convidar la ciutadania a concebre la diversitat funcional des d'una perspectiva de drets humans, i va demanar canvis: "En aquesta societat, la disCapacitat/diversitat funcional implica deconstruir, revisar i reformular normatives i pràctiques vigents", a més de crear polítiques públiques que contemplin la diversitat humana. 

Lectura del manifest el Dia Internacional de les Persones amb disCapacitat/Diversitat Funcional. FOTO: Nora Muñoz Otero

Lectura del manifest el Dia Internacional de les Persones amb disCapacitat/Diversitat Funcional. FOTO: Nora Muñoz Otero

Tot seguit, es va recordar que són més de 1.000 milions de persones, un 15% de la població, les que viuen amb algun tipus de discapacitat. Es va parlar del col·lectiu com "la minoria invisible més amplia del món" segons reconeix Nacions Unides. "És necessari eliminar barreres i obstacles, i promoure la participació activa i en igualtat de condicions de les persones amb diversitat funcional a la vida social, econòmica, política i cultural", segons la portaveu de Barcanova, que va afegir que la barrera més gran que es troba el col·lectiu és "l'actitud de l'altre, la ignorància i la por a la diferència". 

Cercle de percussió

Les maraques i tambors es van sentir per commemorar la jornada a la plaça Francesc Layret. El Seve Velasco de Som Percussió va dirigir un cercle de percussió en què van participar part de l'alumnat de l'Institut Banús i on les protagonistes van ser les persones amb diversitat funcional. Usant timbals, maraques fetes amb ampolles de plàstic i batutes, els participants van esdevenir una orquestra de percussió que va dirigir Velasco amb el fi de fer-los gaudir. 

Cercle de percussió en el Dia Internacional de les Persones amb dis/Capacitat Diversitat Funcional. FOTO: Nora Muñoz Otero

Cercle de percussió en el Dia Internacional de les Persones amb dis/Capacitat Diversitat Funcional. FOTO: Nora Muñoz Otero

CapacitArts

A part de l'acte central, el dia 2 de desembre Catalònia Fundació Creactiva va presentar a l'estació de Catalunya el vinilatge d'un vagó del tren de la línia del Vallès on es troben 14 obres de pintors afiliats a l'associació. Aquesta col·laboració amb Ferrocarrils Catalans de la Generalitat ha ajudat a donar a conèixer els artistes dels quals es pot obtenir més informació escanejant el QR de cada quadre. 

Presentació d'un vinil de la Fundació Catalònia als FGC. FOTO: Facebook fundació

Presentació d'un vinil de la Fundació Catalònia als FGC. FOTO: Facebook fundació

Aquest projecte va en sintonia amb els valors de la fundació, que treballa per donar la igualtat d'oportunitats i per adaptar l'entorn perquè les persones puguin desenvolupar i mostrar el seu talent. "A la Fundació Catalònia l’art és una part molt important del dia a dia, perquè ens iguala a tots", expliquen des de l'entitat.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.