Activat un avís preventiu de contaminació a la zona de Cerdanyola

L'avís recomana utilitzar el transport públic i que s'aturin algunes obres públiques

El Departament d'Acció Climàtica ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) a l'àrea metropolitana de Barcelona, on s'hi inclou Cerdanyola del Vallès, i a la Plana de Vic. Les estacions de la xarxa de vigilància van detectar aquest dilluns un augment important de partícules per l'arribada de pols de l'Àfrica.

Aquest avís comporta indicar en els panells de les principals carreteres que el nivell de contaminació és elevat i demanar a la ciutadania que prioritzi el transport públic; notificar a les activitats industrials, obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols previstos en aquests casos i recomanar als municipis que aturin o redueixin les obres amb materials pulverulents.

L'avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d'un episodi ambiental, sense que s'hagi de produir necessàriament, i s'activa per reduir l'emissió de contaminants per causa de l'activitat humana, que s’afegeixen als que hi ha a l'atmosfera per motius naturals. 

La mitjana diària dels nivells de PM10 de dilluns va ser superiors al valor de 50 μg/m³ en més d'una estació de mesurament de l'àrea de Barcelona i Vallès-Baix Llobregat. També es va superar el valor límit diari a la Zona de Qualitat de l'Aire de la plana de Vic. La previsió a 24 hores és que la intrusió de pols africana persisteixi i que els nivells es mantinguin elevats a tot el territori. 

Els municipis de la Zona de Protecció Especial (ZPE) de la conurbació de Barcelona són Badalona, Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Gavà, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallejà, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès i Sant Fost de Campsentelles.

Els municipis de la Zona de Qualitat de l'Aire de la Plana de Vic són Balenyà, Calldetenes, Centelles, Collsuspina, Folgueroles, Gurb, les Masies de Roda, les Masies de Voltregà, Malla, Manlleu, Montesquiu, Muntanyola, Orís, Roda de Ter, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Julià de Vilatorta, Sant Martí de Centelles, Sant Pere de Torelló, Sant Quirze de Besora, Sant Vicenç de Torelló, Santa Cecília de Voltregà, Santa Eugènia de Berga, Santa Eulàlia de Riuprimer, Santa Maria de Besora, Santa Maria de Corcó, Seva, Sobremunt, Sora, Taradell, Tavèrnoles, Tavertet, Tona, Torelló, Vic i Vidrà.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.