Activat el Dispositiu de Prevenció d'Incendis Forestals a Collserola i l'AMB

Donada la situació de sequera acumulada, el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i l'AMB demanen extremar la prudència als boscos

El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i l'AMB han posat en marxa el Dispositiu de Prevenció d'Incendis Forestals i han fet una crida a la ciutadania perquè mantingui una actitud d'extrema prudència davant l'augment de risc d'incendi. L'operatiu de vigilància està format per 13 torres de guaita, un equip de suport mòbil, el cos de guardes del parc i una central de comandament i comunicacions. 

La situació d'extrema sequera en què es troba la metròpolis de Barcelona i el previsible augment de les temperatures, que es produirà durant els propers mesos d'estiu, "fan necessari que els ciutadans estiguin especialment atents, que evitin qualsevol actuació que agreugi el risc d'incendi i que alertin amb rapidesa al telèfon d'emergències 112 en cas de detectar una columna de fum", segons ha comunicat el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola.

L'operatiu de vigilància, format per 13 torres de guaita, un equip de suport mòbil, el cos de guardes del parc i una central de comandament i comunicacions. FOTO: Consorci del Parc Natural de Collserola

L'operatiu de vigilància, format per 13 torres de guaita, un equip de suport mòbil, el cos de guardes del parc i una central de comandament i comunicacions. IFOGRAFIA: Consorci del Parc Natural de Collserola

 

També han recordat que "està prohibit llençar burilles, tant caminant com des del vehicle, fer foc als espais forestals, així com la utilització de bufadors o aparells similars en obres que es duen a terme al voltant de les carreteres que travessen espais forestals. A més, al voltant de la revetlla de Sant Joan, es reitera la prohibició de llençar petards i altres focs d'artifici a menys de 500 metres de les zones forestals".

 

Campanya de vigilància activa

Des de finals de maig fins a principis de setembre, ha entrat en funcionament el dispositiu de vigilància activa de l'àmbit de l'àrea metropolitana de Barcelona, coordinat des del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola.

Durant aquests mesos el dispositiu funcionarà cada dia de la setmana en horari de matí i tarda. La seva principal actuació és la vigilància activa del territori amb la funció d'alertar el més aviat possible d'una columna de fum i avisar els serveis corresponents per apagar el foc i evitar-ne la propagació de manera ràpida. 

 

Les pluges de maig, insuficients

La metròpolis de Barcelona es troba en la fase d'excepcionalitat de sequera, amb un dèficit hídric que afecta negativament els boscos; una situació d'extrema sequera que s'acumula des del gener del 2021. El balanç hídric és negatiu i, malgrat les pluges d'aquestes darreres setmanes, continua vigent l'estat d'excepcionalitat per sequera que requereix reduir el consum d'aigua en diferents àmbits. Des del Consorci s'està treballant per disminuir el consum d'aigua als equipaments del Parc, especialment als espais oberts al públic.

Aquest mes de maig han caigut entre 40 i 60 mm al Parc Natural de la Serra de Collserola, una pluja inferior a la "normalitat" pròpia d'aquestes dates, que no és suficient per solucionar el dèficit hídric greu que s'arrossega des de fa molts mesos.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.