Activen les restriccions per la sequera a Cerdanyola

Les restriccions no afecten el consum d'aigua en els domicilis particulars

Les restriccions per sequera als àmbits Ter-Llobregat i Darnius-Boadella han entrat en vigor aquest divendres. Aquets dos àmbits, en els quals s'inclou Cerdanyola del Vallès, estan ara en situació d'alerta. Les restriccions són d'ús agrícola, industrial i recreatiu, però no hi ha afectació a l'aigua de boca pels ciutadans. Actualment, els embassaments de les conques internes es troben al 33%, segons la informació facilitada per l'Agència Catalana de l'Aigua al seu portal.

Davant la falta de pluges dels darrers mesos, les reserves dels embassaments han continuat baixant. Al sistema Ter-Llobregat, d'on forma part Cerdanyola, el pantà de Sau es troba al 18,41% de la seva capacitat. L'any passat es trobava al 39%. El de Susqueda està al 46,64%, però fa un anys estava al 52,26%. El de la Baells, a Cercs, està al 29,16%, lluny del 64,61% de fa un any. 

Primeres mesures, que no afecten a l'aigua de boca

Les restriccions passen per la reducció dels consums en usos agrícoles, ramaders, industrials i lúdics. Pel que fa al subministrament domèstic, en aquest escenari no hi ha limitacions, més enllà de la prohibició d'omplir piscines i de recomanacions per al reg de jardins (fer-ho en dies alterns, en hores de mínima insolació i només per a la supervivència de l'arbrat).

En l’àmbit del Ter Llobregat, que es troba en l'escenari de prealerta des del febrer d'enguany, fa nou mesos que s'estan aplicant mesures, com l'increment de producció de les dessalinitzadores (del 20 al 90%), que han aportat al sistema més de 54 hm3. Això ha evitat que els embassaments estiguin set punts per sota del seu volum actual (sense l’aigua dessalinitzada, avui el sistema Ter Llobregat estaria a prop del llindar d’excepcionalitat).

Hi haurà restriccions per la ciutadania?

A més de la dessalinització, en la fase de prealerta s'ha potenciat la producció d’aigua regenerada, fet que ha permès aportar 2.000 litres per segon en el tram final del riu Llobregat per garantir el cabal ecològic. En la fase d’alerta, es preveu que part d’aquesta aigua regenerada (900 litres per segon) es destini al reg agrícola a través del canal de la dreta del Llobregat, mentre que els 1.100 litres restants serviran per garantir el cabal ecològic.

També en aquest escenari de prealerta, s'ha contactat amb els ajuntaments i el món local per avaluar i validar l'estat dels plans d'emergència per sequera, a més d’intensificar els missatges d’estalvi cap a la ciutadania i els diferents sectors econòmics. El Govern va assegurar dimarts que no preveu, ara per ara, entrar en l'estat d'emergència, que sí implicaria restriccions en l'aigua de boca. El següent pas però seria l'excepcionalitat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.