L'Agència Catalana de l'Aigua preveu decretar alerta per sequera al setembre

A Catalunya preocupa la tendència a la baixa dels embassaments i es registren dèficits de pluja sense precedents al litoral

El Servei Meteorològic de Catalunya, el Meteocat, alerta "d'importants dèficits" de pluja i diu que la sequera és "excepcional" en algunes zones del territori. L'episodi de sequera continua intensificant-se a Catalunya amb una tendència a la baixa dels embassaments, que obliga l'Agència Catalana de l'Aigua a plantejar-se declarar l'alerta per sequera a l'Àrea Metropolitana de Barcelona al mes de setembre. Aquesta fase d'alerta implica restriccions que no afecten l'àmbit domèstic. De moment, Cerdanyola del Vallès es troba entre els municipis en prealerta

En concret, Barcelona està experimentant la sequera pluviomètrica més intensa en dos segles, segons dades del Meteocat que Betevé va recollir en una gràfica comparativa. A la zona del Litoral i Prelitoral central de Catalunya, la intensitat de l'episodi de sequera no té precedents durant els darrers 50 anys.

Aigua garantida, però amb responsabilitat

L'alerta de l'ACA es declararà quan el nivell dels embassaments de què depèn l'AMB se situï per sota del 40%. Si això succeeix, hi haurà limitacions en el reg agrícola, de jardins, per a usos ramaders, industrials i també recreatius. Tampoc es podran netejar els carrers amb mànegues. Les restriccions no es notarien, per tant, en l'aixeta de casa.

El director de l'agència, Samuel Reyes, ha afirmat que el subministrament d'aigua està garantit a la xarxa supramunicipa. Tot i això, ha assenyalat que com més s'allarguin els recursos, més possibilitats hi haurà d'evitar limitacions i per això ha demanat als ciutadans un consum d'aigua responsable, com tancar l'aixeta durant la dutxa o posar rentadores i rentaplats eficients.  

Sequera i calor excepcional

Segons el Meteocat, la sequera pot qualificar-se d'excepcional en zones del litoral i prelitoral central, va camí de ser-ho al nord-est i s'intensifica a la Catalunya central, encara que la pluja de la darrera setmana ha permès millorar la situació a curt termini. A més, ha coincidit amb uns mesos de maig, juny i juliol excepcionalment càlids i sense precipitació destacada a les zones més afectades.

El Servei Meteorològic destaca que a la zona del Litoral i Prelitoral central i del nord-est, les dades indiquen major intensitat i durada de les sequeres durant les darreres dècades. A més, si bé s'observa que els períodes de sequera i pluvials tenien intensitats similars durant les dècades que es mostren del segle passat, al segle XXI els episodis pluvials no són de magnitud comparable als episodis de sequera. Això indicaria que les sequeres van a més perquè baixen els acumulats de pluja.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.