Així es poden evitar els focus de cria del mosquit tigre

L'Ajuntament de Cerdanyola posa en marxa una campanya informativa de prevenció sobre la proliferació de l'insecte

Amb la pujada de les temperatures apareixen també cada cop més mosquits tigre, una espècie que s’ha adaptat perfectament al medi urbà. Per tal d'evitar la seva proliferació a través d'ous i larves, la millor fórmula és la prevenció. En aquesta línia, l'Ajuntament de Cerdanyola ha posat en marxa una campanya entre el maig i l'octubre, centrada a informar sobre com evitar els punts de cria de mosquits, a més de fer seguiment dels embornals del municipi i atendre les queixes de la ciutadania.

Campanya municipal de prevenció del mosquit tigre. FOTO. Ajuntament de Cerdanyola

Campanya municipal de prevenció del mosquit tigre. FOTO. Ajuntament de Cerdanyola

Una mesura primordial és eliminar qualsevol punt d’aigua estancada a l’ambient exterior, ja que aquest insecte utilitza bidons, gerros, plats de testos, cubells o altres tipus de recipients amb aigua estancada per a reproduir-se. L'Ajuntament apunta que per assolir l'objectiu és important la col·laboració ciutadana a l’hora d’aplicar mesures preventives a les seves llars i de comunicar qualsevol incidència al consistori. 

Com evitar els focus de cria, punt per punt

  • Evitar les acumulacions d’aigua en zones de drenatge o canals de desguàs, a més d'en qualsevol recipient: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats de sota els testos, safareigs, pneumàtics, ornaments de jardí, entre d'altres.
  • Es poden tapar els embornals del jardí que acumulin aigua amb una tela mosquitera perquè l'insecte no entri i hi pogui els ous. Cal neteja-lar una vegada a la setmana amb aigua a pressió.
  • Cal buidar un cop a la setmana, com a mínim, els dipòsits o bidons d'aigua pel rec cobrir-los amb una tela mosquitera prima.
  • Les basses petites cal buidar-les dos cops per setmana o cobrir-les amb una tela. També es recomana introduir peixos, com la carpa comuna, un mètode biològic d’eliminació de les larves.
  • Mantenir cobertes les piscines mentre no s’utilitzen. Les piscines de plàstic s’han de buidar periòdicament, i si no es fan servir cal retirar-les.
  • També cal tapar els forats dels troncs i les branques dels arbres amb sorra.
  • Canviar molt sovint l’aigua de les plantes que viuen en aigua i la dels plats dels animals domèstics.

 

 

El mosquit tigre a Catalunya

El mosquit tigre es va detectar per primera vegada a Catalunya l'any 2004 i es reconeix per les ratlles blanques al cap i al cos. L'exemplar adult fa entre 2 i 10 mil·límetres i volen només fins a uns 400 metres del lloc de cria. Com passa en les altres espècies de mosquit, és la femella la que s’alimenta de sang. Els mosquits tigre són actius sobretot de dia i principalment a l'exterior de les cases.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.