Les alcaldies del Vallès es reuneixen per coordinar l'arribada de refugiats d'Ucraïna

El Vallès Occidental és la segona comarca de Catalunya amb més població ucraïnesa i pot ser una destinació preferent

El Consell d’Alcaldies del Vallès Occidental per gestionar conjuntament l'actuació dels municipis davant l'arribada de persones refugiades procedents d’Ucraïna. La sessió es va fer divendres 11 de març i va comptar amb la participació de diferents representants del govern català, que van resoldre els dubtes de les alcaldies i es van dirigir a la ciutadania per explicar com es pot ajudar. 

Crida a l'ordre per donar resposta

Les alcaldies ja tenen constància de persones refugiades ucraïneses que comencen a arribar als municipis del Vallès Occidental. És per això que el president del Consell Comarcal i alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, va fer una crida a la coordinació de les alcaldies per poder estar a l'altura de la situació: "Ens hem de coordinar per donar resposta a aquestes iniciatives que ens poden arribar a desbordar”. I és que estan naixent iniciatives individuals i d'entitats a nivell local que, segons el president comarcal, cal ordenar perquè la intervenció sigui "eficaç". 

El president comarcal va explicar també que es reforçarà el Servei de Traducció del Consell Comarcal (SETI) per poder donar suport idiomàtic a les persones que arribin.

Segona comarca amb més ucraïnesos

El Vallès Occidental és la segona comarca amb més persones ucraïneses. Hi viuen 1.550 ucraïnesos, la majoria d’entre 20 i 55 anys, que representa el 6% de la població ucraïnesa a Catalunya. A més, entitats d'alguns municipis tenen llaços estrets amb Ucraïna, i al llarg dels anys s'ha promogut l’acollida d’infants ucraïnesos a diferents poblacions de la comarca. Són dades que va destacar el president comarcal, Ignasi Giménez, per ressaltar que els municipis del Vallès Occidental poden ser el destí preferent de molts refugiats, i que per tant cal poder atendre tothom "amb les màximes garanties". 

Enviament de material des del Port de Barcelona

Les alcaldies van agrair les mostres de solidaritat de tota la població, tot remarcant que el material arribarà a Ucraïna passant per la nau que el Port de Barcelona ha habilitat per centralitzar-ho tot i coordinar l’enviament. El consell va recordar també que la millor manera d'ajudar ara mateix és fer-ho a través de les entitats i dels mecanismes ja establers per a situacions de refugi.

Per part del govern català han assistit a la trobada: Toni Morral, delegat del govern a Barcelona; Gerard Figueras, Secretari d’Acció Exterior del Govern; Mireia Mata, Secretària d’Igualtats; Ester Manzano, Directora general de Serveis Digitals i Experiència Ciutadana del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori; Anna Aran, Gerent Regió Sanitària BCN Met Nord i Ester Cabanes, director d’Infància, Adolescència i Joventut.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.