Alta participació en la festa reivindicativa de l'Avinguda del Vallès

La Plaça d'Adam i Eva, un dels punts per on passa l'N-150 per Cerdanyola, ha estat un dels escenaris de la jornada festiva Viu l’Avinguda del Vallès

La Plaça d'Adam i Eva, en un dels punts per on passa la Carretera de Barcelona o N-150, ha acollit espectacles, tallers i degustacions en el matí d'aquest diumenge 21 de novembre. Ha estat en el marc de la jornada festiva Viu l’Avinguda del Vallès, impulsada per l'Àrea Metropolitana de Barcelona i els municipis de la zona, entre els quals hi ha Cerdanyola, per reclamar la transformació de la via en una avinguda metropolitana.

Més info: FOTOS: Viu l'Avinguda del Vallès

A més, entre les 9.30 h i les 13.30 h, un autobús gratuït ha traslladat els veïns i veïnes al llarg de tots tres punts on s'ha fet la festa: el carrer Santa Rosa (cruïlla N-150, Ripollet), el casino Terra Nostra (Montcada i Reixac) i la plaça Cooperativa (Barberà del Vallès).

Més info: La carretera de Barcelona serà escenari d'una festa per reivindicar l'Avinguda del Vallès

Participació conjunta en la reconstrucció

El motiu de la jornada festiva ha sigut mostrar, per mitjà d'activitats, els aspectes del pla per transformar l’N-150 en una avinguda metropolitana (l'Avinguda del Vallès), en el marc del programa europeu URBACT. Així ho ha explicat l'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón: "Una carretera on el protagonista és el cotxe, però que en un futur volem que siguin la persona que va caminant i les bicicletes."

S'ha disposat un espai informatiu sobre la proposta de l'Avinguda del Vallès a la festa de la N-150. FOTO: Nora Muñoz Otero

S'ha disposat un espai informatiu sobre la proposta de l'Avinguda del Vallès a la festa de la N-150. FOTO: Nora Muñoz Otero

"Hem volgut acostar la gent a una avinguda on costa fer un espai de trobada, i que els veïns dels quatre municipis se la facin seva", segons l'Anna Majoral, arquitecta de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Un segon objectiu de l'AMB és recollir les opinions dels veïns sobre com creuen que s'hauria de transformar la via.

En aquesta línia, a Cerdanyola Ripollet les activitats s'han centrat a destacar les aportacions socials i comunitàries per pensar les noves infraestructures a escala humana. Així, s'han plantejat activitats d’animació infantil, sevillanes, una xocolatada i vermuts musicals, entre d’altres.

Les activitats i tallers

La música s'ha sentit des de les 10 h del matí de diumenge i l'afluència a la plaça ha anat augmentant. Els dinamitzadors i dinamitzadores de la Carpa Espai Cultura han estrenat l'escenari instal·lat per donar inici a l'espectacle d'animació infantil. Els nens i nenes han cantat i ballat acompanyats per un convidat especial, el Mickey Mouse. Aquesta mateixa entitat ha preparat un taller per fer polseres amb l'objectiu de potenciar la creativitat dels infants.

Les activitats han començat a les 10 h amb animació infantil. FOTO: Nora Muñoz Otero

Les activitats han començat a les 10 h amb animació infantil. FOTO: Nora Muñoz Otero

L'associació Ripollet Natura ha participat de la festa organitzant el taller infantil "Fem de dissenyadors de carrers", on els infants han pogut dibuixar damunt d'imatges impreses de la carretera Barcelona com els agradaria que fos la via. 

També s'han fet tallers per estimular la ment i potenciar la creativitat de grans i petits, com és el cas del taller tipogràfic Bautype, a càrrec de l'entitat Randomers i l'Associació Sumem. Es tracta d'un joc de peces de fusta per construir tipografies i aprendre art. "A part de ser un joc que cobreix diferents etapes de la vida, en ser peces de fusta ajuda molt a la mobilitat manual i a la concentració", segons han explicat el Xavi Alonso i l'Alberto Àlvarez

Randomers i l'Associació Sumem han preparat el taller tipogràfic 'Bautype'. FOTO: Nora Muñoz Otero

Randomers i l'Associació Sumem han preparat el taller tipogràfic 'Bautype'. FOTO: Nora Muñoz Otero

La Creu Roja també ha participat com a dinamitzadora de l'Avinguda del Vallès, i ha aprofitat per vendre la grossa de Nadal i samarretes del seu centenari. A més, ha organitzat un taller per a la gent gran en què s'ha oferit ball i coreografies populars. 

Què es reivindica?

Tot i les diverses intervencions que s’hi han fet, l'N-150 provoca problemes de soroll a causa del trànsit, actua com a barrera dins dels municipis per on passa i no està preparada per acollir desplaçaments a peu o en bicicleta entre municipis. Entre les mesures proposades per solucionar-ho hi ha la incorporació de carrils per a bicicletes, l’ampliació de la secció de la via en trams on és massa estreta, la reducció de la velocitat de circulació i dels vehicles de gran tonatge, així com la incentivació del comerç local, entre d’altres.

Aquestes propostes s'estan vehiculant i consensuant gràcies al projecte RiConnect, on treballen 8 àrees metropolitanes d'àmbit europeu amb un projecte propi cadascuna per tal d'integrar infraestructures a les poblacions. La reformulació de la carretera Barcelona o N-150 és un exemple de "com poder passar de carretera a carrer; com fer l'avinguda més amable", segons Anna Majoral de l'AMB. 

L'estand del Barri de la Farigola. FOTO: Nora Muñoz Otero

L'estand del Barri de la Farigola. FOTO: Nora Muñoz Otero

L'Ajuntament de Cerdanyola ja ha començat els tràmits perquè la titularitat de la carretera de Barcelona passi a ser de Cerdanyola en el tram que passa per la ciutat, segons ha confirmat l'alcalde Carlos Cordón. L'alcalde ha insistit en el fet que això ajudarà a millorar els barris de la Farigola i de Quatre Cantons, a més de la connexió amb Ripollet. 

L'Associació de veïns del barri de la Farigola ha participat instal·lant el seu estand a la plaça, amb l'objectiu de col·laborar amb RiConnect per "millorar la carretera i les connexions", segons la Patricia Plaça, membre de la junta directiva de l'associació. També han aprofitat per donar-se a conèixer i tenir visibilitat: "És molt important que un barri tan jove com el nostre es mobilitzi per millorar l'associació i fer barri".

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.