S'aprova el topall del preu del gas per rebaixar la factura de la llum

La mesura no tindrà "plena efectivitat" fins que rebi el vistiplau definitiu de Brussel·les

El govern espanyol ha aprovat aquest divendres 13 de maig, en un Consell de Ministres extraordinari, el topall del preu del gas que ha de permetre rebaixar la factura de la llum durant 12 mesos. La mesura s'aplicarà conjuntament amb Portugal, que també l'aprovarà aquest divendres, i fixarà un preu màxim mitjà del gas al mercat majorista de 48,8 euros el megawatt hora. D'entrada el preu màxim serà de 40 euros els primers sis mesos i s'anirà incrementant fins als 50. La mesura no tindrà "plena efectivitat" fins que rebi el vistiplau definitiu de la Comissió Europea.

Pendents del vistiplau europeu

La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha explicat en roda de premsa que la previsió és que es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) demà dissabte i "entri en vigor" l'endemà de la seva publicació, però no tindrà "plena efectivitat" fins que Brussel·les l'avali formalment.

L'aval definitiu de Brussel·les pot trigar "uns dies, una setmana o dues" i fins aleshores no s'aplicaran els efectes del topall en les subhastes energètiques. Mentrestant, s'aniran "desenvolupant qüestions tècniques" perquè es pugui aplicar de forma efectiva.

Reducció d'un 30% a la factura

Segons les primeres estimacions que va formular el Ministeri de Transició Ecològica, l'anomenada 'excepció ibèrica' hauria de permetre reduir al voltant d'un 30% la factura de la llum d'un consumidor mitjà amb tarifa PVPC, vinculada al mercat majorista. La vicepresidenta ha esperat que la mesura situï en 130 euros el preu de l'electricitat al mercat majorista enfront dels 210 que hi havia de mitjana.

Ribera ha destacat que la mesura dona a la península Ibèrica un "paraigua que li permet estar a resguard de la volatilitat de les matèries primeres", ja que "elimina l'efecte contagi del gas a altres energies", i de la situació d'incertesa per la guerra d'Ucraïna. "Per primer cop no paguen els mateixos", ha destacat, i ha assegurat que implicarà una reducció "molt significativa" dels beneficis extraordinaris de les companyies.

Ribera ha concretat que el mecanisme hauria d'incidir especialment en el 37% de consumidors domèstics, els que tenen tarifa regulada o PVPC -uns 11 milions- i fins al 70% dels industrials que tenen factures vinculades al 'pool'. Ribera ha destacat que la mesura també contribuirà a la contenció de l'IPC.

"Preautorització" de la CE

Espanya, Portugal i la Comissió Europea van tancar un acord polític a finals d'abril per limitar el preu del gas i després d'una "complexa" negociació tècnica, els dos estats membres han obtingut una "preautorització". Brussel·les haurà de donar el vistiplau definitiu a aquesta mesura temporal. L'aprovació al Consell de Ministres s'ha retardat per aquesta negociació tècnica amb Brussel·les.

D'entrada el topall del gas proposat per Espanya i Portugal era de 30 euros el MWh fins al desembre. L'acord assolit amb Brussel·les és d'un preu superior, però durant un període més llarg.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.