Arrenquen dos dies de vaga del professorat a Infantil, Primària i Secundària

S'han decretat uns serveis mínims d'un docent per cada tres aules

El personal docent de les escoles i instituts de Catalunya està cridat a la vaga els dies 25 i 26 de gener. El sindicat USTEC va convocar la vaga fa un mes i s'hi han afegit COS, CCOO, UGT, Intersindical-CSC, CGT i Professors de Secundària. El col·lectiu de docents reivindica una negociació del calendari escolar, mesures especials per als majors de 55 anys i el retorn als sexennis.

Serveis mínims

El Departament de Treball ha fixat uns serveis mínims d'un docent per cada tres aules d'nfantil a secundària per la vaga convocada aquest dimecres i dijous. Segons l'ordre dictada per la conselleria, hi ha d'haver també una persona de l'equip directiu per centre i el 50% de la plantilla en els centres d'educació especial, les llars d'infants i pel que fa al personal de monitoratge de menjador, servei de cuina, d'acollida, extraescolars i atenció a l'alumnat amb necessitats educatives específiques. Segons el document, han registrat diversos avisos de vaga els sindicats USTEC-STEs, COS, CCOO, UGT, Intersindical-CSC, CGT i Professors de Secundària.

Pel que fa a les dependències administratives a la seu central i dels serveis territorials del Departament, hi ha d'haver una persona cada unitat orgànica entre el personal directiu i dues en el servei d'informació i atenció ciutadana.

L'ordre dels serveis mínims estableix també que les direccions dels centres, un cop escoltat el comitè de vaga, ha de determinar el personal estrictament necessari per al funcionament dels serveis mínims dictats, exclòs el del comitè de vaga. A més, aquests serveis mínims els ha de prestar preferentment, si n'hi ha, el personal que no exerceixi el dret a vaga.

Està cridat a la vaga tot el personal laboral fix, indefinit, interí i temporal, el personal docent, el personal funcionari que depèn del Departament, el personal laboral destinat a les lars d'infants de titularitat de la Generalitat i el personal laboral docent de titularitat municipal i de les diputacions. També el personal docent dels centres que depenen del Departament de Justícia.

Les reivindicacions del sector

Des de USTEC consideren que el departament d’Educació “no ha aportat res significatiu” en les negociacions pel retorn de les retallades i per això insta el sector a mobilitzar-se “en defensa dels serveis públics”. De fet, la coincidència de dates amb les protestes dels metges pretén mostrar que es tracta dels “dos sector més perjudicats”, que a la vegada són els “pilars bàsics de tota la societat”. Entre les principals reivindicacions demanen una mesura pel col·lectiu més gran, negociar el calendari, un pacte d’estabilitat i el retorn dels sexennis amb certes condicions. 

El dijous 19 de gener, el Departament d'Educació declarava no veure "marge" per incorporar més temes en les negociacions amb els sindicats per revertir les retallades a les portes de la convocatòria de vaga, prevista pel 25 i 26 de gener. A la sortida d'una reunió amb els sindicats, la secretària general d'Educació, Patrícia Gomà, va defensar que la proposta actual posaria "fi" a les retallades i demana un "mínim exercici de realisme i pragmatisme". Per la seva banda, els sindicats van explicar que ara com ara no estan rebutjant la proposta però que volen "pressionar al màxim" perquè s'incorporin altres temes com negociar el calendari escolar. Alguns sindicats com CCOO van proposar consultar als docents sobre si arribar a un acord amb el departament o anar a la vaga. Els afiliats al sindicat hi han donat suport amb més del 47% dels vots a favor. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.