Arriba una onada de pols africana a Cerdanyola

La presència de pols africana ha fet augmentar la presència de partícules en l'ambient atmosfèric

El Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica per l'arribada d'una onada de pols d'Àfrica a tot Catalunya. S'esperen nivells moderats de partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) en l’ambient atmosfèric. Les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica van detectar dimarts un augment important de partícules, que aquest dimecres continua afectant tot el territori català.

L’avís preventiu s’activa per reduir les emissions de contaminants, en aquest cas, les partícules que s’emeten per causa de les activitats humanes, que s’afegeixen a les que hi ha presents a l’atmosfera per motius naturals. Tot i això, no hi ha prohibicions ni restriccions. 

Comporta indicar en els panells lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; informar la ciutadania perquè prioritzi l’ús del transport públic envers el vehicle privat; notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos; recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

Recomanacions de la Generalitat

  • Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta, escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
  • Prioritzar el transport públic.
  • Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa…).
  • Utilitzar el cotxe compartit.
  • Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).
  • En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.
  • Regular la climatització de les llars i establiments.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.