Arriben els primers fons per començar la renovació del Sincrotró Alba

El Sincrotró ALBA busca contractar cinc professionals per iniciar el camí dle projecte ALBA II

El Sincrotró ALBA, ubicat a Cerdanyola del Vallès, ha rebut 7,5 milions d'euros per per començar a treballar en el projecte ALBA II. Aquest inici es basa en desenvolupar i obtenir un prototip dels nous sistemes d'acceleradors que transformaran el centre en una instal·lació de 4ª generació. Aquests fons formen part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència procedent dels fons europeus NextGenerationEU.

Una de les primeres accions és la contractació de cinc persones per començar a desenvolupar el projecte: dos enginyers de projecte, un enginyer de buit i dos especialistes en instrumentació. El centre assenyala que les persones interessades en les ofertes de feina ja poden enviar les seves sol·licituds a través del web del Sincrotró. 

Aquests primers fons per començar el projecte ALBA II formen part del projecte amb referència ICTS-MRR-2021-02-CELLS, finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació i la Unió Europea NextGenerationEU / Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Què és ALBA II?

ALBA II és el projecte de renovació del Sincrotró ALBA a una instal·lació de 4ª generació, que amb capacitats analítiques millorades, servirà a la comunitat científica i industrial per entendre millor i resoldre els reptes actuals i futurs de la societat.

Aquest salt "serà crucial en àrees com la salut, el canvi climàtic o l'energia, anant un pas més enllà per comprendre fenòmens complexos com els processos d'infecció dels virus, la recerca de nous fàrmacs, vacunes o tractaments", expliquen des del Sincrotró ALBA. Així, serà útil en àmbits com la recerca d'una agricultura sostenible i la preservació de l'entorn, i donarà suport al desenvolupament de nous materials per a l'emmagatzematge, conversió i transport d'energia.

El projecte de renovació del Sincrotró ALBA durarà 10 anys des d'aquest 2021.

Es preveu que el disseny i la construcció d'ALBA II es faci en el període 2021-2028, alhora que es mantindrà l'operació. Entre el 2029 i el 2030 es preveu una parada tècnica per instal·lar i provar els nous components, reiniciant l'activitat el 2031.

Un dels aspectes clau de la renovació d'ALBA recau en la substitució de nombrosos components dels acceleradors per noves tecnologies, que permetran generar un feix de llum de sincrotró molt més petit i, per tant, més brillant i intens. El prototip d'aquestes tecnologies, que inclouen sistemes magnètics, fonts d'alimentació, càmeres de buit, un ondulador superconductor, és el primer pas per a la renovació. "També es desenvoluparà un laboratori de nano-posicionament per assegurar la precisió i estabilitat de les mostres a nivells nanomètrics, aconseguint treure el màxim profit dels avantatges de la llum de sincrotró generada a ALBA II", expliquen des del centre.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.