L'atur baixa tímidament durant el mes de març a Cerdanyola

L'impacte de la COVID-19 es fa evident en l'últim any amb 542 aturats més que el març de 2020

La xifra de persones registrades a l'atur ha baixat durant l'últim mes a Cerdanyola del Vallès. La reducció ha estat lleu tractant-se de 17 persones que van trobar el passat mes de març. En total, hi ha 3.314 veïns i veïnes de la ciutat en situació d'atur. 

Aquest és el primer descens de l'atur aquest 2021. L'última baixada de la xifra d'aturats a la ciutat es va registrar al novembre de l'any passat. La millora de la xifra, però, és molt tímida i no representa un canvi de tendència clar. 

L'impacte de la pandèmia es veu clar si es comparen les dades del mes de març de 2020 i les actuals. Fa un any, just quan va esclatar la pandèmia, hi havia 2.772 reistrades a l'atur. Ara hi ha 542 persones més sense feina a la ciutat.

 

 

L'atur també cau al conjunt de Catalunya

L'atur va caure en 6.390 persones al març respecte al febrer a Catalunya i la xifra de desocupats es va situar en 505.900 persones. El relaxament de restriccions es va reflectir en la primera baixada d'aquest indicador des de l'octubre. Aquesta xifra suposa un descens mensual de l'1,25% i si es compara amb el mateix mes del 2020 l'atur creix un 21,31%, concretament hi ha 88.853 desocupats més.

Catalunya va tancar el març amb 3.376.137 afiliats a la Seguretat Social, 16.989 més que al febrer (0,50%). Tot i això, hi ha 23.651 llocs de feina menys que el març de l'any passat (-0,70%). Pel que fa als treballadors que es troben en ERTO, i que no entren en el còmput d'aturats, n'hi ha 157.873, una baixada respecte als 190.902 del febrer. 

 

Tot i que la tendència és positiva, el nombre d'aturats segueix superant el mig milió i arribant a dades que no s'assolien des del gener del 2016 per l'impacte de la COVID-19.

 

Treball atribueix la baixada al relaxament de les restriccions

El Govern atribueix la baixada de la xifra d'aturats a la Setmana Santa i al relaxament de restriccions que ha permès un augment de la mobilitat. "No parlaríem de miratge però sí d'alleujament", ha dit el director general de Relacions Laborals, Enric Vinaixa en una roda de premsa en la qual ha alertat que la situació al mercat de treball català "continua sent preocupant" amb 505.900 persones apuntades a les llistes dels serveis d'ocupació i amb una afectació més greu entre els joves i les dones un any després de l'esclat de la pandèmia.

D'altra banda, el Departament ha reclamat al Servei d'Ocupació Públic Estatal (SEPE) la informació per pagar els ajuts pendent als 36.800 afectats per ERTO i assegura que un cop rebuda pagarà en 24 hores.

Durant el tercer mes del 2021, el ritme de destrucció de feina s'ha desaccelerat especialment en el comerç al detall, els bars i restaurants i els serveis d'allotjament, les activitats més castigades fins ara per les limitacions. Per demarcacions, l'atur ha baixat especialment a Girona i a Tarragona, per l'impacte del turisme relacionat amb la Setmana Santa.