L'atur a Cerdanyola s'ha reduït un 29% en un any

L'atur ha pujat en dues persones durant el mes de març, alhora que els empresaris es mostren preocupats pels futurs efectes de l'augment de preus

Poca variació en les xifres de l'atur de l'últim mes a Cerdanyola del Vallès. Durant el mes de març, dues persones més de la ciutat s'han sumat a les llistes de l'atur, arribant a les 2.350 cerdanyolencs sense feina, segons dades de l'Observatori del Treball. Aquesta xifra, però, està molt allunyada de la situació de 12 mesos enrere, quan hi havia un milers d'aturats més. 

 

Un 29% menys d'atur que el 2021

Quan es comença a abraçar la nova normalitat després dels cops més forts de la pandèmia de la Covid-19, les dades de l'atur s'estabilitzen. A Cerdanyola, des del mes de novembre de 2021 la xifra d'aturats s'ha mogut entre els 2.380 i els 2.340. Tot i això, la tendència de l'últim any ha estat positiva i l'atur ha baixta un 29% a la ciutat respecte a les dades del mes de març de 2021.

Per al sector empresarial, però, aquesta estabilització no és positiva. Pimec veu reflectits en les dades de l'atur del març els "efectes negatius" de l'augment de la inflació, l'increment del cost de l'energia i els efectes de la guerra d'Ucraïna. La patronal assegura que el descens de la desocupació aquest més ha sigut el "més moderat de la darrera dècada" i que s'han firmat 81.000 contractes menys que el primer trimestre del 2019.

 

 

Menys persones en ERTO

Un any enrere, els efectes de la pandèmia en el sector laboral encara colpejament fortament, tenint en compte que aleshores es començava a sortir de l'onada de finals de 2020 i inicis de l'any següent. Mes rere mes, els efectes han disminuit progressivament amb menys persones registrades a l'atur i menys persones afectades per un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERTO).

El 31 de març van finalitzar els ERTO per covid després de gairebé dos anys de vigència.

Malgrat les dades de l'atur no inclouen les persones en ERTO, el Ministeri de Treball indica que a Catalunya hi ha 21.288 persones en aquesta situació, 5.100 menys que el mes anterior. D'aquests, 17.131 són per la Covid-19. Amb el final de la pròrroga i l'entrada en vigor de la Reforma Laboral, el 31 de març es va posar punt final als ERTO per covid després de gairebé dos anys de vigència. La reforma inclou noves fórmules on es prioritza la reducció de la jornada. De moment, ja s'ha activat un mecanisme de flexibilitat especial per a un sector, el de les agències de viatges.

Cerdanyola, amb millors dades que municipis veïns

Dels vint-i-tres municipis del Vallès Occidental, setze s’han vist afectats aquest mes per l’augment de l’atur, dels quals Castellar del Vallès (+4,9%), Barberà del Vallès (+3,6%) i Montcada i Reixac (+3,5%), han patit un increment mensual de desocupació més intens. A Cerdanyola ha estat del 0,1%. 

Cerdanyola és un dels municipis del Vallès Occidental on menys ha pujat l'atur durant el mes de març.

En total, a la comarca hi ha 47.506 registrades a l'atur. Interanualment, la desocupació cau aquest mes un 23,3%, el que suposa 14.464 persones aturades menys que el març de 2021. La taxa d’atur registrat al Vallès Occidental, se situa actualment, en el 10,5%. 

Més contractes indefinits i incertesa pels temporals

Durant el mes de març s'han signat 251.327 contractes a Catalunya, 34.010 més que al febrer (+15,65%). En comparació amb el març de l'any passat, el nombre de contractes signats creix en 52.508, el que es tradueix en un increment del 26,41%.

A Catalunya s'han signat més contractes indefinits que el mes anterior, però el sector empresarial es mostra preocupat pels contractes d'obra i servei i els efectes de la pujada de preus.

Durant el mes de març els contractes indefinits han representat el 37% del total firmat a Catalunya, fet que el govern espanyol atribueix a l'entrada en vigor de la reforma laboral. Així, dels 251.327 contractes signats, 93.143 són indefinits, mentre que el 63% restant són temporals.

El secretari general de Pimec, Josep Ginesta, es pregunta què passarà amb els 142.000 contractes d'obra i servei firmats entre gener i març, tot posant en dubte que les empeses puguin assumir el cost de fer-los indefinits. El secretari general de Pimec adverteix que "molts sectors tindran dificultats per aplicar la reforma laboral", ja que moltes companyies no podran "repercutir l'increment de costos sobre el servei" o no han tingut temps de "descarregar" els nous preceptes en els convenis col·lectius, especialment pel que fa als fixos discontinus. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.