Augmenta l'incivisme i disminueixen els robatoris amb força a Cerdanyola

La Junta Local de Seguretat fa un balanç de les dades dels delictes ocurreguts l'any 2023 a la ciutat

La Junta Local de Seguretat amb l'assistència dels cossos de seguretat Mossos d’Esquadra, Policia Local, Cos Nacional de Policia i Guàrdia Civil, ha fet un "balanç positiu" de la seguretat a la ciutat. Les dades del 2023 destaquen la baixada de robatoris amb força i l'augment significatiu de les estafes per internet. També recullen un increment de les denúncies de convivència i civisme.

Menys robatoris a vehicles i domicilis

Durant l’any 2023, els delictes contra el patrimoni han tornat a ser els més nombrosos a Cerdanyola, representant el 83% de la totalitat. Dins d'aquest grup, destaca el descens d’un 21% (131) dels robatoris amb força a l’interior de vehicles, i d’un 12,9% (121) dels robatoris amb força a domicilis. També han disminuït en l'últim any els robatoris amb violència i/o intimidació, un 23,2% (86).

Augment de les estafes per internet

En canvi, estan experimentant un creixement destacat les estafes per internet. El 2023 s’han registrat 863 denúncies per estafes i la tendència és que aquesta xifra continuï augmentant perquè la ciutadania encara no té suficient percepció de perill davant aquestes situacions. Pròximament es destinaran més recursos per aturar aquests delictes a Cerdanyola per la posada en marxa de la comissaria virtual dels Mossos.

En l’àmbit dels delictes penals també destaca l’augment de 8 a 24 els casos de delictes contra la salut pública. La junta atribueix aquest ascens al fet que hi ha hagut més intervencions, sobretot de plantacions de marihuana, perquè es disposa de més informació i més recursos. 

Més del 80% dels detinguts són homes

Al llarg del 2023, els Mossos i Policia Local van detenir a 293 persones, un 11,4% més que l’any anterior. D’entre aquestes, el 89,1% van ser homes i gairebé la meitat persones majors de 36 anys.

La majoria d'atropellaments, als passos de vianants

A més, s'ha produït 182 accidents de trànsit, un 8,6% més que l’any 2022, als quals no es va lamentar cap víctima mortal. Hi ha hagut 22 ferits greus i 197 lleus. Pel que fa als atropellaments, aquests van passar de 30 a 36 i la majoria d’ells es van produir en passos de vianants.

Davant aquests números, des dels cossos de seguretat destaquen que cal reforçar les inspeccions i senyalització per als vehicles. La Junta apunta que l'augment dels controls de trànsit en un 39,4% ha permès disminuir els delictes contra la seguretat viària en un 6,3%. La majoria d'aquests delictes són per conduir sota els efectes de les drogues.

Un 30% més d'incivisme

On més s'ha notat la dinàmica ascendent és en els incidents de convivència i incivisme, 1.437 l'any 2023, un 31% més que l’any anterior. Des de l’Ajuntament asseguren que s’està actuant de forma contundent contra aquestes dinàmiques per revertir la corba ascendent. 

Des del mes de gener d’aquest any s’ha posat en marxa un pla d’actuació especial amb la implementació de patrulles de la policia local vestides de carrer per poder detectar i actuar amb major contundència. En aquest sentit, el cap de la Policia Local, Lluís Funes, ha avançat que “hi ha previst un increment d’efectius enguany que ens permetrà estabilitzar la unitat de proximitat i civisme”.

A la junta de seguretat, l’alcalde, Carlos Cordón, i el regidor de Seguretat Ciutadana, Jaume Folch, van agrair als diferents cossos de seguretat presents a la ciutat la seva dedicació i vocació de servei tot afirmant que "les dades constaten la bona feina". A més, Carlos Cordón va destacar el caràcter contingut de les dades, afegint que continuaran "treballant perquè la percepció de seguretat en la ciutadania sigui la millora possible”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.