Augmenten les denuncies per estafes a gent gran a l'Àrea Metropolitana

Les estafes denunciades es produeixen als caixers de les entitats bancàries

Els Mossos d'Esquadra van detenir, el 29 d'agost, un home com a presumpte autor d'un centenar de delictes d'estafa bancària en la modalitat 'scalping' i furts. L'arrestat, que ha ingressat a presó, hauria estafat un centenar de persones d'edat avançada i els hauria sostret prop de 200.000 euros a Barcelona. Des de Mossos destaquen que durant 2022 s'ha viscut un augment de les denúncies per aquest tipus de robatoris a l'Àrea Metropolitana.

Aquest tipus d'estafa consisteix en detectar les persones, habitualment gent gran, que treuen diners del caixer automàtic i esperar-se a que marquin el seu número PIN per abordar-los posteriorment i extreure l'efectiu.

El lladre enganyava les víctimes

En aquest cas, el detingut sempre utilitzava el mateix modus operandi: es desplaçava fins a les entitats bancàries en patinet elèctric i ocultava el seu rostre mitjançant una mascareta, ulleres de sol, gorres i barrets. Un cop al banc s'oferia a ajudar persones d'edat avançada que es trobaven realitzant operacions als caixers. Mentre els ajudava, aprofitava per sostreure l'activador que utilitzaven, ja fos la targeta o una llibreta bancària i després visualitzava com els clients teclejaven el número secret. Posteriorment, feia reintegraments fraudulents en caixers o compres en comerços.

En la majoria de casos, actuava coincidint amb les dates de cobrament mensual de les persones. Les extraccions fraudulentes en gairebé tots els casos superaven els mil euros.

Consells per evitar els robatoris

Des del cos de Mossos d'Esquadra demanen precaució a l'hora de fer operacions bancàries al caixer. Per això, donen un seguit de consells de seguretat:

Eviteu anotar el número secret a la llibreta o la targeta, el podrien fer servir si us les roben.

Quan hagueu d’utilitzar els caixers automàtics, procureu que siguin interiors i que es puguin tancar amb pestell. En tot cas, no deixeu que ningú se us acosti massa.

Eviteu treure quantitats importants de diners en efectiu. Si no ho podeu evitar, és recomanable que algú de confiança us acompanyi i que els guardeu en un lloc segur.

Si opteu per guardar els diners dins la bossa de mà, és convenient que la porteu creuada al davant, mai a l’esquena, i que tingui una tanca segura, que no us la puguin obrir en un moment de distracció.

Quan sortiu de l’oficina bancària, pareu atenció per evitar distraccions provocades per estranys, que se us poden acostar amb la intenció de robar-vos, amb argúcies com ara:

  • Demanar-vos alguna informació o signatura
  • Tacar-vos amb algun líquid i voler-vos netejar
  • Donar-vos un cop o empenta per l’esquena
  • Llençar monedes al terra

 

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.