La Biblioteca Central de Cerdanyola participa en un estudi de la qualitat de l’aire

La Biblioteca Central de Cerdanyola del Vallès forma part de l'estudi sobre la qualitat de l'aire emmarcat en el Projecte ISC2.2, que es fa conjuntament amb amb la Biblioteca Vapor Badia (Sabadell), i la Biblioteca Miquel Batllori (Sant Cugat del Vallès), i amb el suport de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

El funcionament del projecte s'estructura a través de comunitats de recerca participativa que faran diverses activitats per donar resposta a un repte comú: la qualitat de l’aire.

Com participar-hi

El programa ISC2.2 s’obre aquest any a tota la població interessada. Per participar en la comunitat de recerca creada per la Biblioteca Central de Cerdanyola, cal fer-ho a través d’aquest formulari.

En el cas dels instituts que tinguin alumnes interessants en basar el seu projecte de recerca de batxillerat en la qualitat de l’aire a escala local, poden animar el seu alumnat a participar de les activitats. Com a punt de partida del treball de recerca, es proposa la següent temàtica: Experimentació i distribució de contaminants dins i fora de la ciutat.

 

Activitats previstes

Els participants del grup de recerca assistiran a tallers on es formaran en aspectes relacionats amb la qualitat de l’aire i les seves implicacions en la vida quotidiana. Durant tot el procés, comptaran amb el guiatge tant del personal de biblioteques com d’un investigador de referència de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB.

  • Taller 1: Contaminació ambiental, fonts de contaminació de l’aire, efectes a la salut… Dades històriques, bases de dades i altres recursos.
  • Taller 2: Disseny i ús d’una xarxa de sensors que permetrà determinar la presència de gasos contaminants (es decidirà de manera col·laborativa quins seran els punts de mesura a cada municipi i el tipus de sensors (naturals, electrònics…).
  • Presa de dades i posada en comú.
  • Trobada final.

Les activitats es realitzaran entre els mesos de març i juny de 2021.

ISC2 Bibliolab

La Biblioteca Central de Cerdanyola i l’Institut Forat del Vent, junt amb centres de Sabadell i Sant Cugat del Vallès, van representar la nostra ciutat en el programa de l’ISC2 BiblioLab d’innovació social i ciència ciutadana en transformació del territori al Vallès Occidental, dut a terme el 2019. L’objectiu era millorar les competències de l’alumnat de batxillerat de cara a la realització dels treballs de recerca de l’últim any.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.