El blanqueig de capital, un sinònim de l’augment de les desigualtats

L’acte de Vallès Empresa ha posat de manifest la necessitat d'informació en la matèria

La iniciativa Vallès Empresa ha exposat la importància de conèixer sobre la prevenció del blanqueig de capital en la seva primera xerrada al Museu d’Art de Cerdanyola. L’acte del dimarts 28 de gener ha comptat amb la presència del doctor en Ciències Econòmiques i Empresarials i professor de la Facultat d’Economia de la Universitat de València, Gregorio Labatut, així com de l’alcalde de la ciutat, Carlos Cordón, i de la regidora de Promoció Econòmica, Carme Arché.

El blanqueig de capital ha estat la peça angular de la primera xerrada a Cerdanyola organitzada per Vallès Empresa. L’alcalde, Carlos Cordón, ha posat l’èmfasi en que l’existència d’aquest tipus d’activitats és sinònim d’un augment en les desigualtats en la societat i s’ha mostrat satisfet per realitzar activitats d’aquest tipus en la “ciutat del coneixement”. En la mateixa línia, l’administrador de Goldwaters & Partners, Francisco Hidalgo, ha ressaltat la importància de fer actes per a millorar “la gestió de les empreses del nostre entorn.”

El blanqueig de capital

En la seva exposició, el professor Labatut ha posat de manifest la necessitat de la ciutadania d’una banda, de tenir responsabilitat ètica en assumptes com el blanqueig de capital i de l’altra, de seguir el compliment de la llei. El blanqueig de capital es realitza a través de dues accions: un primer delicte previ, de caire subjacent, i un segon que consisteix en intentar inserir els diners en el sistema financer.

La legislació espanyola vigent en l’àmbit d’aquest tipus d’activitats està recollida en la Llei 10/2010, de 28 d’abril que va ser adaptada a la Directiva Europea de l’any 2015. Tot i això, tal com posa de manifest el doctor en Ciències Econòmiques i Empresarials, la legislació espanyola s’hauria d’actualitzar amb la directiva europea actual, que és la de l’any 2018.

Vallès Empresa, que parteix de la voluntat de millorar la captació els empresaris, directius i professionals, realitzarà el dia 25 de febrer una altra xerrada sobre finançament empresarial, crèdits privats o de la societat.