Ochagavía, cap de Crítics del Taulí: "el 70% dels pacients UCI no estaven vacunats"

Ana Ochagavía destaca que tenen pacients d'entre 20 i 30 anys intubats a l'UCI

Crit d'atenció el de la cap de Crítics de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell als joves i els no vacunats. Ana Ochagavía, responsable de l'àrea del centre hospitalari de referència per als cerdanyolencs, indicava en un vídeo fet públic aquest diumenge a les xarxes socials corporatives que la mitjana de la població més afectada per la pandèmia ha baixat molt la seva mitjana d'edat, i entre ells es troben "pacients més joves, però estan igualment greus”.

 

Ochagavía destaca en el vídeo que "hem tingut molts ingressos en aquest últim mes i ara estem amb l'UCI plena". Segons assegura, hi ha 31 pacients crítics a l'hospital, i "cada dia n'entren un o dos", i tot i que assegura que també en van sortint, "la situació és completament diferent a abans de Sant Joan", explica la sanitària. Remarca que, a més, s'ha hagut d'ampliar el nombre de llits, especialment amb la reincorporació del frontal Gran Via, i també de professionals, malgrat que les dates impliquen que molts han marxat de vacances i els que s'han quedat han hagut d'assumir més esforç.

 

 

D'altra banda, Ochagavía diu que el perfil del intern d'UCI de la cinquena onada és un pacient "més jove": "dels 50 pacients que hem ingressat a l’UCI aquest mes, l’edat mitjana és de 50 anys, mentre que abans era de 62”. En especial, remarca que hi ha alguns d'aquests pacients de 26 o 28 anys també intubats i amb respiració assistida.

 

Sí és clar, encara sobre el perfil dels ingressats, que la majoria no estaven vacunats: “crida molt l’atenció perquè el 70% d’aquests pacients a l’UCI estaven sense cap dosi de vacuna”. De la resta, gairebé la totalitat no tenien la pauta completa de vacunació i només un individu, en el moment de l'elaboració del vídeo, tenia la pauta complerta i temps per fer anticossos, tot i que apunta que tenia patologies prèvies.

 

“És important que la ciutadania es vacuni, perquè la vacuna és efectiva”, remarca en el vídeo, i demana respectar les mesures de seguretat dictades per la Generalitat de Catalunya. D'altra banda, recorda que hem d'estar especialment atents a la família i els amics, ja que són la font habitual de contagi. 

 

Cerdanyola, en lenta millora

Aquest crit d'alerta des del Taulí arriba al tombant d'un mes que comença amb millores lentes de les dades epidemiològiques a la ciutat. Segons dades de la Generalitat de Catalunya, el risc de rebrot a la ciutat se situava aquest diumenge en els 589 punts, lluny del pic de 1.480 al que es va arribar el dia 5 del mes passat.

 

Els contagis, alhora, arribaven als 5.873 casos des de l'inici de la pandèmia, mentre que 12 veïns o veïnes de la ciutat estaven ingressats o ingressades per la malaltia. També s'ha de comptar amb una nova defunció entre els cerdanyolencs, arribant ja als 154 decessos a causa de la Covid-19 des del març de 2020. 

 

Per últim, la vacunació avança a bon ritme a la ciutat, i els 39.895 vacunats en primera dosi impliquen ja el 69,09% de la població. D'altra banda, ja s'arriba al 61,76% del veïnat amb la pauta complerta, i per tant 35.661 cerdanyolencs ja estarien immunitzats contra la Covid-19.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.