Cap de setmana calurós: Protecció Civil explica com protegir-se

Salut alerta que sobretot cal tenir cura de les persones fràgils que viuen soles

El Departament de Salut i Protecció Civil de la Generalitat alerten de les altes temperatures previstes a partir d'aquest divendres a Catalunya i demanen extremar les precaucions. Alguns consells bàsics són mantenir-se hidratat, evitar l'activitat al carrer durant les hores de més sol, ventilar i refrescar les llars i tenir cura dels infants i les persones fràgils.

Pel que fa a les persones que fan feines a l'aire lliure o en ambients calorosos cal que adoptin unes senzilles mesures de prevenció i estiguin atentes a símptomes com fatiga, mal de cap o vertigen, que poden ser precursors de problemes més greus com la deshidratació o el cop de calor.

Els perills de les altes temperatures

Les altes temperatures poden suposar un perill per a la salut i agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si l'exposició a temperatures molt altes es prolonga, la temperatura del cos pot elevar-se a nivells perillosos i es pot patir un cop de calor. Aquest trastorn, que pot arribar a tenir conseqüències molt greus, requereix atenció mèdica immediata.

Consells de Protecció Civil

- Durant les hores de sol, tancar les persianes de les finestres on toca.

- Obrir les finestres de casa durant la nit, per a refrescar-la.

- Estigueu-vos a les estances més fresques.

- Si es pot, recórrer a algun tipus de climatització (aire condicionat, ventiladors,...) per a refrescar l'ambient. Sino, passar les hores de més calor, o com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, cinemes, biblioteques...).

- Refrescar-se sovint amb dutxes o tovalloles mullades amb aigua.

- Evitar el sol directe al carrer amb una gorra o barret.

- Utilitzar roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.

- Caminar per l'ombra, estar sota un para-sol a la platja evitant les hores del migdia i intetnar ser a llocs frescos. 

- Hidratar-se sovint, fins i tot sense tenir set, i vigilar l'alimentació: evitar menjars molt calents i que aporten moltes calories. 

- En els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol i no deixar-hi infants, persones fràgils o animals de companyia al seu interior amb les finestres tancades.

- Reduir les activitats intenses i l'exercici físic a l'exterior durant les hores de més calor.

- No prendre begudes alcohòliques.

- Ajudar els altres: estar pendents de gent gran o malalta que viu sola i animar-lo s aseguir aquests consells. 

- Si aquestes persones prenen medicació, revisar amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s'ha d'ajustar o canviar.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.