Cèlia Rovira (Farmàcia Rovira): "Volem difondre que la prevenció és la manera d'estar bé"

Entrevista a la fundadora de la Farmàcia Rovira, que aquesta setmana celebra 25 anys d'activitat a Cerdanyola

La Farmàcia Rovira va obrir portes fa 25 anys i aquesta setmana celebra el seu quart de segle amb un programa d'activitats gratuïtes i obertes a la població de diferents edats. Durant aquests 25 anys, la farmàcia del carrer Cordelles ha crescut fins a ser un dels centres referents a la ciutat i a oferir serveis a través de la seva fundació que posen el focus en la prevenció i la promoció de la salut. La fundadora de la farmàcia, Cèlia Rovira, explica al TOT com s'ha forjat el model de centre que representa la Farmàcia Rovira.

Es troba immersa en la celebració dels 25 anys de la Farmàcia Rovira. Quines activitats han organitzat?
Volem celebrar amb els nostres clients aquests 25 anys de servei a la ciutat amb un horari molt ampli i 365 dies a l'any. Ho hem plantejat amb activitats relacionades amb la salut i que també siguin divertides i que alhora conscienciïn la gent. Són activitats per a diferents segments de clients. Un dels tallers està fet perquè els nens aprenguin a curar ferides i així conscienciem els petits de què no passa res si ens fem una ferida o si ens surt sang. També fem jocs i sortejos. Tot en un ambient festiu però amb el nostre objectiu de promoure la salut dels clients. A la farmàcia i a la fundació ens dirigim a gent sana. Volem que la gent entengui que la prevenció és la manera d'estar bé. A la nostra farmàcia no volem que la gent vingui a comprar medicaments, sinó que vinguin a cuidar-se i a utilitzar els nostres serveis de prevenció, com ara sessions per treballar el sol pelvià, el mindfulness, el Pilates per osteoporosis, o altres serveis com un screening genètic.

Cèlia Rovira: "A la nostra farmàcia volem que la gent vingui a cuidar-se i a utilitzar els nostres serveis de prevenció"

Com resumiria aquests 25 anys?
Són 25 anys en els quals ens hem sentit molt contents per la resposta de la gent estant tantes hores oberts i oferint servei cada dia. S'han vist empanyats per dos anys molt durs de pandèmia. El primer any va ser especialment dur perquè es va colapsar el sistema de salut i vam haver de donar resposta als pacients que no podien accedir a la salut pública. Des de la farmàcia vam haver d'afrontar moltes respostes. Però, alhora, ens sentim molt orgullosos perquè hem viscut dos anys on hem pogut ajudar més que mai. És molt difícil oblidar aquests dos anys. 

Les farmàcies van ser el primer referent a peu de carrer per a la gent durant la pandèmia. Com ho van viure?
Vam poder ser un suport per a una gran part de la societat que estava confinada, malalta i ens sentim molt orgullosos. També cal tenir en compte que la nostra farmàcia té un abast més gran que Cerdanyola. Els nostres clients venen de Montcada, Sabadell, Barberà, Ripollet... Tenim clients a tot arreu. Estem oberts per ajudar la màxima gent possible i les màximes hores possibles. 

Cèlia Rovira: "Arran de la crisi econòmica del 2008 vam decidir obrir la fundació per atendre les persones que estaven cuidant, però que ningú les cuidava"

La Farmàcia Rovira neix l'any 1997. Quins records guarda d'aquell inici?
L'inici de tot va ser molt dur perquè suposava canviar totalment el concepte de farmàcia: Passar d'una farmàcia centrada en la malaltia, a enfocar-ho cap a la promoció de la salut. Ens va sorprendre la bona resposta que va tenir. Era un canvi d'orientació que la gent va entendre des del primer moment. Aquesta és una part que recordo amb molta estima. També recordo que arran de la crisi econòmica del 2008 vam decidir obrir la fundació per atendre les persones que estaven cuidant, però que ningú les cuidava. Durant aquella crisi, molta gent es va quedar sense feina, van haver de pagar hipoteques que no podien assumir i els avis van tirar del carro fent de cangurs dels nets o ajudant els fills econòmicament. I vam decidir fer la fundació per cuidar aquesta gent físicament i psicològica. Guardo un record excel·lent de l'acollida que va tenir.

 

Una de les característiques de la Farmàcia Rovira és el seu caràcter mutidiciplinar. Com s'arriba a formar un equip tant divers en coneixements?
La nostra farmàcia està basada en un model que gira al voltant de les persones. Són les tres P: les persones que entren per la porta, que són els nostres clients; les persones que formen part de l'equip; i els proveïdors, que són qui ens donen suport, ens permeten tenir un assortit adequat i ens ofereixen novetats. Aquest concepte funciona amb un equip de persones que entenen la visió i que tenen amor per la seva professió. sSense aquesta inquietud i l'equip alineat en la teva visió és molt difícil de dur a terme. Les persones són l'eix principal de la nostra activitat. 

Com encaren el futur de la farmàcia i la fundació?
L'objectiu de futur és anar incorporant més activitats i més serveis. Sobretot dedicats a fer-ho tot més sostenible. Veiem que la gent administra els medicaments d'una forma que no és la correcta. Un dels nostres projectes és ensenyar la gent a utilitzar bé dispositius complicats com inhaladors o els administradors d'insulina, per exemple. Es tracta que al final tu et trobis millor amb el mínim de medicament. La població a Catalunya i Espanya és cada vegada més vella, de manera que és molt fàcil trobar gent longeva. Això suposa que aquestes persones han de tenir qualitat de vida i que, la majoria de vegades, aquesta qualitat de vida ve donada a partir de fàrmacs per la tensió, colesterol, etc. El nostre projecte és que aquesta població cada vegada més envellida només prengui els medicaments purament necessaris i que els prenguin d'una forma adequada perquè els faci el màxim efecte amb la dosi més petita possible.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.