Cerdanyola i Collserola, pendents del risc d’incendi

Cerdanyola continua en el màxim nivell per risc d'incendi i el cos d'Agents Rurals apunta a la pluja com a única solució

La sequera acumulada i les altes temperatures a la zona de Cerdanyola del Vallès i el Parc Natural de Collserola fan que el risc d’incendi sigui molt alt durant aquest estiu. Des del 15 de juliol, el Cos d’Agents Rurals va activar el Pla Alfa a tot Catalunya amb diferents nivells de risc d’incendi. Cerdanyola i el Vallès Occidental continuen i acumulen més d’una setmana en el nivell 3, el més alt. 

Limitar l’accés als boscos

Mentre durin els episodis d’altes temperatures i risc alt d’incendis forestals, des del Parc Natural de Collserola es demana no accedir al parc. D’acord amb la normativa de la Generalitat de Catalunya i Protecció Civil, s’han suspès activitats esportives al parc i s’han tancat alguns dels miradors. Des del cos d’Agents Rurals expliquen al TOT que la ciutadania està complint amb les restriccions i respectant la normativa. Tot i això, es demana mantenir aquesta línia i trucar al 112 en cas de veure foc o fum al bosc o zones properes. Aquest estiu a Collserola s’han detectat petits incendis sense grans conseqüències.

Mapa del risc d'incendi a Catalunya en el Pla Alfa. FOTO. Web Generalitat

Mapa del risc d'incendi a Catalunya en el Pla Alfa. FOTO. Web Generalitat


“Al Vallès Occidental, gairebé tots els municipis s’han vist afectats per l’alt risc d’incendi i per les restriccions. També tots els municipis que conformen la Serra de Collserola”, explica el cap de l’Àrea Bàsica d’Agents Rurals al Vallès Occidental, David Gàmiz. El Parc Natural de Collserola compta amb la peculiaritat que té urbanitzacions al seu nucli. Això fa que s’hagin de tenir en comptes altres mesures de prevenció per garantir la seguretat dels habitants i de l’entorn. En aquest sentit, Agents Rurals posa el focus en els treballs preventius previs a l’estiu, així com en la tasca dels guaites que vigilen des de diferents punts de Collserola i permeten la ràpida arribada dels serveis d’emergències.

Les pròximes setmanes

Fer previsions per al mes d’agost és una tasca gairebé impossible. Des d’Agents Rurals expliquen que la situació depèn de la meteorologia, que els últims dies va portar una nova onada de calor. Així, si no plou a les zones amb més risc d’incendi, el perill seguirà sent molt alt en un estiu d’augment de les temperatures a nivell mundial. Gàmiz assenyala directament el canvi climàtic global: “La situació ens preocupa i tots els agents i administracions implicades haurem de  fer un estudi i un esforç per entendre quins aspectes cal millorar pel futur, perquè mai havíem viscut un estiu com aquest”.

Què fer per evitar incendis?

En les zones en nivell 3 del Pla Alfa s’han pres diferents mesures per evitar les activitats a prop i dins de les zones forestals per evitar incendis. Així, se suspenen les activitats d’educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva i les activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural, si no es poden traslladar a en algun nucli habitat o població. També es restringeixen les activitats dels casals, colònies i estades esportives a l’entorn immediat de les edificacions on es dormi.

Per una altra banda, se suspèn l’activitat agrícola amb ús de maquinària entre les 12 i les 18 hores. S’exceptua la recollida de fruita i productes hortícoles, la sega de l’alfals, llaurar els camps de rostolls i el conreu d’arròs. I també se suspenen les obres, no autoritzades expressament pel Servei Català de Trànsit, a la xarxa interurbana inclosa la sega de cunetes.

Es restringeix, a més, l’ús d’eines (bufadors, serres radials, …) a menys de 500 metres de la zona forestal i a menys de 50 de terrenys agrícoles. Si per motius de força major s’han d’utilitzar cal que sigui comunicat a agents rurals per establir mesures de seguretat. I es limita la circulació motoritzada en el medi natural (s’exceptuen residents i activitats que per la seva naturalesa siguin inajornables).

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.