Cerdanyola comença el curs amb menys persones sense feina

Els nivells d'atur a Cerdanyola tornen a estats de prepandèmia

El curs ha començat a Cerdanyola del Vallès amb una nova baixada de l'atur. La disminució del nombre de persones sense feina és constant a la ciutat des del mes de febrer d'aquest 2021. Actualment hi ha 2.487 cerdanyolencs registrats a l'atur. 

Set mesos de baixada

La recuperació de llocs de feina és constant des del febrer de 2021, quan es va arribar al pic de l'últim any amb 3.331 persones a l'atur. Fins a aleshores, més de mig miler de persones havien perdut la feina des de l'inici de la pandèmia. 

Ara, els nivells d'atur a Cerdanyola són similars als que hi havia a meitat de l'any 2019, mig any abans de la pandèmia. Tot i això, les dades de l'Observatori del Treball no inclouen les persones afectades per un ERTO (expedient de regulació temporal d'ocupació).

Les dones i els majors de 40 anys, els més afectats 

Les dones continuen sent les més afectades per la manca de feina. A Cerdanyola, el 56% de les persones en situació d'atur són dones. 

Pel que fa a l'afectació de les diferents franges d'edat, el percentatge d'aturats més gran es troba entre les persones d'entre 40 i 54 anys, sent el 37% (980 persones). Ben a prop hi ha la franja dels majors de 54 anys, sent el 33% (840 persones). Els menors de 25 anys són el 5% dels aturats a Cerdanyola, i entre 25 i 39 anys hi ha 589 persones sense feina. Cal tenir en compte, però, que al conjunt de Catalunya, la taxa d'atur juvenil és més alta que entre els adults de més edat. 

 

L'atur també cau a Catalunya

L'atur a Catalunya manté el ritme de descensos iniciat fa set mesos i cau aquest setembre un 3,24% respecte a l'agost, amb 12.658 persones desocupades menys, segons les dades publicades aquest dilluns pel Ministeri de Treball i Economia Social. En total, hi ha 378.470 catalans desocupats, una reducció del 20,86% respecte al setembre de l'any passat, i que suposa 99.731 persones menys a les llistes de l'atur.

El secretari de Treball, Enric Vinaixa, ha celebrat la millora en les dades de l'atur registrat del mes de setembre fins a acostar-se a nivells anteriors a la pandèmia però considera que ha estat "insuficient". Per Vinaixa, es tracta de dades "positives" i que permeten ser "optimistes" tot i que ha recordat que encara hi ha unes 48.000 persones que continuen en ERTO, que es manté l'alta temporalitat i el baix nombre de contractes indefinits i continua havent-hi un aturat de llarga durada de "forma preocupant" així com un elevat atur juvenil. 

Per la seva banda, el secretari general de PIMEC, Josep Ginesta, celebra la reducció però es mostra preocupat per la situació global. "Es tracta d'una recuperació quantitativa però no qualitativa. No arriba a tothom i a tot arreu", ha apuntat Ginesta, que ha mostrat la seva preocupació per les xifres d'aturats de llarga durada, aturats de més de 55 anys i l'extraordinària 'terciarització' dels nous contractes de treball. "D'aquestes 12.658 persones que han trobat feina, 10.728 l'han aconseguit al sector serveis i concentrat a Barcelona. Es tracta del 85% del total, i això és una dada que ens inquieta des del punt de vista qualitatiu", ha avisat el secretari general de PIMEC.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.