Cerdanyola commemora el Dia Internacional per a l'Alliberament LGTBIQ+

L'Ajuntament de Cerdanyola ha publicat un seguit d'activitats virtuals per celebrar la diada

El 28 de juny és el Dia Internacional per a l'Alliberament LGTBIQ+ i a Cerdanyola del Vallès es commemora amb diferents activitats adaptades als mitjans virtuals. Les propostes de l'Ajuntament de la ciutat per commemorar aquesta diada estan pensades per a diferents grups d'edats amb l'objectiu de defensar els drets del col·lectiu LGTBIQ+ i la diversitat sexual, de gènere i família i la lluita contra les LGTBIQ+fòbies.

Exposició virtual "Construccions Identiràries"

És un projecte fotogràfic que explica els discursos de les construccions de gènere de qui necessita sortir de la dicotomia dona-home i l'evolució dels cossos de les persones trans*. La presentació en línia s'ha fet càrrec de l'autora del projecte, Mar C. Llop, fotògrafa freelance i activista de l'associació de persones trans* Generem.

Conceptes clau

Al llarg de la setmana, a les xarxes socials de l'Ajuntament de Cerdanyola, s'han compartit una sèrie de conceptes clau (cisgènere, heterosexisme, pansexualitat, sexili...) que permeten conèixer més sobre les diversitats sexuals i de gènere. 

 

Activitats per als més petits

 

QUIZ  LGTBIQ+

Dirigit especialment a la població més jove, es tracta d'un joc en línia per posar a prova sobre coneixements vinculats amb les diversitats sexuals i de gènere. Hi podrà participar tothom qui vulgui durant tot el cap de setmana.

Cua de Sirena

Aquest curtmetratge, dirigit a les famílies i especialment a infants, trenca amb el binarisme de gènere. L'activitat consta de la presentació del document i estratègies per a dinamitzar-lo durant el visionament, a càrrec d'Alba Barbé i Serra, directora del curtmetratge produït per Actuavallès.

A més, des del Museu d'Art de Cerdanyola (MAC), coincidint amb les activitats del programa, lidera una iniciativa de la Xarxa de Museus d'Art de Catalunya, on s'il·lustren les sigles LGTBIQ+ a través de diverses obres del museu.

Més info: El MAC lidera una iniciativa per reivindicar els referents de la diversitat LGBTIQ+ als museus

Manifest Institucional

La regidoria de feminisme i LGTBIQ+ de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès va elaborar un resum del Manifest del Consell Nacional LGTBI de la Generalitat de Catalunya que es va aprovar al ple ordinari del 25 de juny. El manifest "Els nostres drets són els vostres drets, el meu alliberament és el teu alliberament" reivindica la importància dels drets del col·lectiu LGTBIQ+.

Es reivindica la limitació de la llibertat d'expressió que suposa que el Registre Civil encara impedeixi el registre de les famílies homoparentals o el canvi de nom de les persones trans. El manifest explica que cal avançar també de la mà de totes les administracions catalanes per progressar en la formació específica del professorat en la diversitat i la realitat LGTBIQ+, que permeti la creació d’espais segurs i de confiança per a l’alumnat LGTBIQ+, respectuosos i lliures d’LGTBIQ+fòbia i la modificació de tots els impresos i formularis de caràcter sexista o binarista.

En el camp de la salut, s'explica que cal promoure l’eliminació de les traves a la reproducció humana assistida (RHA) a les dones lesbianes i als homes trans i en la descentralització de la Unitat de Trànsit transgènere, implementant la seva presència a totes les regions sanitàries de Catalunya.

També cal fomentar la visibilitat de les persones bisexuals que, tot i que representen un alt percentatge de la població LGTBIQ+, no tenen veu pròpia dins les organitzacions LGTBIQ+ i cal fomentar l’empoderament de les dones lesbianes que sovint són invisibilitzades darrere de les inicials LGTBIQ+. 

A més, s’ha de millorar l’accés a la informació de les persones sordes LGBTI amb igualtat de drets que la resta de ciutadania, i cal crear i administrar espais inclusius i segurs per a les persones grans LGTBIQ+ i/o intergeneracionals LGTBIQ+ així com impulsar la formació de les persones que treballin amb persones grans i dependents.

El manifest també té molt present el món rural, on el nombre de persones del col·lectiu LGTBIQ+ és menor i a més està més disseminat, on explica que s'ha de contribuir creant espais de trobada i oferint serveis de suport al col·lectiu.

A més, el manifest declara: "aquest 2020 és un any atípic marcat per la influència de la COVID-19, que ens ha obligat a recloure’ns i a utilitzar nous canals per relacionar-nos entre nosaltres, però, alhora, ens ha permès observar quin és el grau de discriminació real de les persones LGTBIQ+ en el seu àmbit més proper, com és la casa familiar".

Així doncs, "degut a les circumstàncies actuals, els canals de comunicació i reivindicació canvien i potser en els propers mesos i anys seran moltes les coses que es modificaran en la nostra quotidianitat però, el que no hem de permetre que canviï, és la voluntat d’assolir una societat lliure i igualitària, plenament inclusiva amb les persones LGTBI", conclou el manifest. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.